Zagrebačke ljetne večeri – koncert Anđeli heretici – Rituali i pučke pobožnosti iz srednjovjekovne Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 10. srpnja 2014. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u 21 sat održat će se koncert srednjovjekovne glazbe.

Na koncertu pod naslovom Anđeli heretici – Rituali i pučke pobožnosti iz srednjovjekovne Bosne i Hercegovine nastupaju ANSAMBL DIALOGOS (Francuska), KATARINA LIVLJANIĆ, glas i umjetničko vodstvo (Hrvatska), KANTADURI (Hrvatska) i JOŠKO ĆALETA, glas i umjetničko vodstvo (Hrvatska).

Srednjovjekovna Bosna fascinira bogatstvom tradicija i vjerskih zajednica: katolici, pravoslavci, bosanski krstjani, muslimani, židovi… Njihovi običaji i obredi još progovaraju iz rukopisa na latinici, glagoljici, ćirilici, bosančici, te iz arapskih i hebrejskih izvora, no preživjeli su zahvaljujući i brojnim usmenim predajama i pučkim vjerovanjima. U najnovijem projektu Katarine Livljanić i Ansambla Dialogos u suradnji s Kantadurima, bolni i snažni napjevi isprepliću se, zazivaju i odjekuju prostorom Umjetničkog paviljona te pozivaju slušatelje da slijede obrede rođenja i smrti.

Od osnutka 1997., vokalni ansambl Dialogos, pod vodstvom glasovite muzikologinje Katarine Livljanić, jedan je od najznačajnih ansambala za srednjovjekovnu glazbu novog naraštaja. Sastav ansambla mijenja se ovisno o specifičnosti svakog pojedinog projekta. Projekti Terra Adriatica, Lombards & Barbares, Tondalova vizija, Barlaam i Josaphat, Judita i dr., plod su uvijek novih muzikoloških istraživanja s inovativnim pristupom srednjovjekovnom glazbenom izvođenju. Jasno izražena kazališna dimenzija kao i iznimna ekspresivna muzikalnost dodatno obogaćuju njihov umjetnički izraz koji uvijek iznova nailazi na pohvale i nagrade kritike i javnosti. Njihovi nosači zvuka, ostvareni za Empreinte digitale, Arcanu i Sony-BMG, nagrađeni su od međunarodnih glazbenih časopisa kao što su Diapason d’or, Choc du Monde de la musique, Goldberg 5 Stars.