Uručenje Nacionalnog ordena du Mérite ravnateljici Jasminki Poklečki Stošić

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, Nj.E. g. Gaël François Veyssière, u ponedjeljak, 14. 3. 2022. je na svečanoj ceremoniji u rezidenciji veleposlanika, u prisutnosti zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba, g. Luke Korlaeta i nekolicine uzvanika, ravnateljici Umjetničkog paviljona, Jasminki Poklečki Stošić, uručio Nacionalni orden du Mérite – Ordre national du Mérite – kojim ju je odlikovao predsjednik Francuske, g. Emmanuel Macron, za posebne zasluge u promicanju francuske kulture i umjetnosti izvan granica Francuske.

Veliko je to priznanje za dosadašnji profesionalni rad ravnateljice, ali i za Umjetnički paviljon u Zagrebu koji je, od kako mu je na čelu ravnateljica, surađivao s brojnim francuskim muzejima među kojima su neki, ujedno, i najvažniji muzeji svijeta.

Podsjećamo, riječ je o Petit Palais, Paris, Musée d’Orsay, Paris, Centre Georges Pompidou, Pariz, Musee Rodin, Pariz, Fondation Marguerite et Aime Maeght, Saint-Paul-de-Vence, Musée Fabre, Montpellier, Musée Carpentras, Carpentras, Palais de Compiègne, Compiègne te brojni drugi muzeji i francuske privatne galerije. Iz tih su muzeja bila posuđena umjetnička djela za izložbe realizirane u Umjetničkom paviljonu – primjerice: izložba Joan Miroa, Auguste Rodina, Alberta Giacomettija, Strast Stvaranja, Alexander Calder, Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel.

Kao što je na svečanoj ceremoniji rekao veleposlanik, g. Veyssière „Jasminka Poklečki Stošić je predano radila na izgradnji mostova između Francuske i Hrvatske na području umjetnosti i kulture”.

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona u Zagrebu
Trg kralja Tomislava 22
[email protected]
www.umjetnicki.hr
01 4841 070 / 4876 487