Raspored događanja na izložbi “Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?”

header 1200 x 628 px


Ponedjeljak, 25. ožujka 2024.
18:00 // Kustosko vodstvo
19:00 // Otvorenje izložbe

STRUČNA VODSTVA
17:00 // ponedjeljak, 8. travnja
17:00 // ponedjeljak 22. travnja

 
EDUKATIVNO-LIKOVNE RADIONICE
Što bi nam djeca rekla kad bi im priroda postavila pitanja?
Srijeda, 3. travnja 2024.
10:00 // Edukativno-likovna radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta*
Srijeda, 10. travnja 2024.
10:00 // Edukativno-likovna radionica (Osnovna škola Miroslava Krleže)

*Radionica je besplatna. Prijaviti se možete na irma[at]umjetnicki-paviljon.hr

Subota, 13. travnja 2024.
11:00 // Tajno šumsko društvo
Interdisciplinarne radionice za predškolsku i ranu školsku dob s naglaskom na stvaralački proces, istraživanje, rješavanje problema i razvoj imaginacije. Kroz radionice ispreplićemo umjetnost s različitim područjima kao što su ekologija, botanika, paleontologija i promičemo održivu igru. 

Subota, 20. travnja 2024.
11:00 // Edukativno-ekološka radionica // prof. Ružica Lončar i prof. Sanja Penić, Umjetnost uzgoja bilja – Hidroponski vrt
*Radionica je besplatna i namijenjena je roditeljima i djeci. Prijaviti se možete na irma[at]umjetnicki-paviljon.hr

Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
Dan planeta Zemlje
12:00 // Edukativno-ekološka radionica // prof. Ružica Lončar i prof. Sanja Penić, Umjetnost uzgoja bilja – Hidroponski vrt // Osnovna škola Vladimira Nazora
Hidroponija je zapravo umjetnost uzgoja biljaka iz vode odnosno bez zemlje.  Riječ hidroponija kombinacija je grčkih riječi „hydro“ – voda i „ponos“ – rad. Ovaj koncept uzgoja je realiziran na Sveučilištu Berkeley u Californiji još davne 1930. godine, a ove godine ćemo se i mi odvažiti u hidroponskom uzgoju uz pomoć prof. Ružice Lončar i prof. Sanje Penić koje će nas upoznati s tematikom i praktičnošću hidroponskog vrta s naglaskom na održivost i zaštitu okoliša.
U praktičnom dijelu radionice, polaznici će izraditi svoj hidroponski vrt koji će moći ponijeti doma.JAVNA ČITANJA

Petak, 12. travnja 2024.
19:00 // Javno čitanje – Darwin, Postanak vrste
Utorak, 16. travnja 2024.
19:00 // Javno čitanje – Darwin, Postanak vrste
Zašto danas vrijedi ponovno čitati Darwinov Postanak vrste, što nam govori o radu, prividnim dihotomijama kultura-umjetnost, biološko-evolucijskim postavkama, samo su neke od tema koje će prolaziti ova čitalačka grupa. Vodi: Luka Bogdanić, izv prof dr.sc. / Odsjek za filozofiju, katedra za filozofsku antropologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu i gostiPREDAVANJA

Ponedjeljak, 15. travnja 2024.

18:00 // Simbioza svjetova: umjetnosti i znanost u dijalogu 
             – Suživot s invazivnim vrstama

dr. sc. Danijela Poljuha, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Elena Poljuha, studentica 2. godine Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
 
Invazivne strane vrste su globalna prijetnja bioraznolikosti. Svojom pojavom u ekosustavu narušavaju njegovu ravnotežu jer potiskuju autohtone vrste, mijenjaju uvjete na staništu, a mogu imati i negativan utjecaj na ljudsko zdravlje te prouzročiti velike materijalne štete. Budući da je danas vrlo teško izbjeći unos i širenje stranih vrsta, a time i neprekidne promjene ekosustava, pred nama je izazovan zadatak postizanja i održavanja ravnoteže u tzv. „novim ekosustavima“.
U dijalogu znanosti i umjetnosti, kroz popularno-znanstveno predavanje popraćeno umjetničkim performansom, potražit ćemo odgovore na globalna pitanja koja pred nas postavlja neminovnost suživota vrsta: je li ključ ravnoteže ekosustava i očuvanja bioraznolikosti u uporabi invazivnih vrsta? Možemo li iskoristiti invazivne vrste kao pružatelja novih usluga ekosustava? Mogu li invazivne vrste biti izvor vrijednih bioaktivnih fitokemikalija?
Dr. sc. Danijela Poljuha predstavit će rezultate znanstveno-istraživačkog projekta „PRirodA kao SAVEZ: Strane invazivne biljne vrste kao izvor farmaceutika“ financiranog od Hrvatske zaklade za znanost, a Elena Poljuha će vizualno interpretirati temu kroz umjetničku intervenciju.

Četvrtak, 18. travnja 2024.
18:00 // Andrej Penić, Pametni vrt (Smart Garden Systems) // predavanje

Mogu li umjetnost i znanost ići ruku pod ruku? Mladi inovator i student FER-a Andrej Penić predstaviti će projekt dekorativnog pametnog vrta koji se sam zalijeva i ima svjetlo koje služi za rast biljaka, a sve je spojeno WiFijem na pametni telefon vlasnika. Njegov pametni vrt ujedno je i primjer STEAM-a – skraćenice koja obuhvaća područje znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku.

Kroz ovo predavanje bit će pokazano na praktičnom primjeru kako prirodne i tehnološke znanosti nisu odvojene od društveno-humanističkih, već da zapravo čine sveobuhvatnu cjelinu.

PERFORMANS

Ponedjeljak, 22. travnja 2024.
18:00 // Izložbeni finissage – Dan planeta Zemlje
Andrea Palašti: Fitnes za neizvjesne vrste, kustosko vodstvo
– vodi Lada Kraljević 
 

Vezani sadržaj