Sabina Mikelić – In Between

Idejna autorica Virtualne galerije: Jasminka Poklečki Stošić
Kustosica izložbe: Aneta Barišić

Projekt Virtualne galerije Umjetničkog paviljona uspješno se održava drugu godinu za redom, a za cilj ima promovirati hrvatske umjetnike mlađe generacije.

Drugom izložbom iz ovogodišnjeg ciklusa Work in Progress publici će se predstaviti Sabina Mikelić, hrvatska vizualna umjetnica i filmska redateljica s nizozemskom adresom. Upravo vlastito iskustvo preseljenja iz Hrvatske u Nizozemsku obilježava recentne radove umjetnice (Ode to Joy (2019.), Beyond the Choir (2019.), Looking for Her (2020.) i In Between (2022.), rad koji podrazumijeva svojevrsnu sintezu filma, književnosti, psihoterapije i dokumentarnih materijala prenesenih u virtualni oblik.

Sabina Mikelić (1981.) hrvatska je vizualna umjetnica i filmska redateljica. Godine 2010. završila je preddiplomski studij Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i preddiplomski studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2013. završila je diplomski studij Animacije i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2018. završila je diplomski studij Filma na Nizozemskoj filmskoj akademiji u Amsterdamu (Nederlandse Filmacademie, Amsterdam). Od 2021. godine radi kao mentorica na diplomskom studiju na programu Kunsteducatie ArtEZ Zwolle u Nizozemskoj. Samostalno izlaže od 2009. godine. Do danas je ostvarila brojne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i projekcije filmova. Dobitnica je više nagrada i stipendija, a njezini su radovi dio međunarodnih zbirki (Baumax Vienna Insurance Group, Muzej Essl i privatne zbirke). Eksperimentalni film na kojem trenutno radi osvojio je nagradu za najbolje predstavljanje u radionici Balkanskog dokumentarnog centra u Prizrenu na Kosovu tijekom Dokufesta 2015. Bavi se ekspresivnom art terapijom. Živi na relaciji Nizozemska – Hrvatska.