Tanja Dabo: SVEČANOST

Etnografski muzej Zagreb

Vizual poziva za donaciju kristalnih predmeta za izložbu Tanje Dabo pod nazivom Svečanost

Program Umjetničkog paviljona u Etnografskom muzeju, Zagreb

15. 10. 2024. – 3. 11. 2024.

Tanja Dabo: „SVEČANOST“

Suradnica na projektu: Doris Dautović, kulturna antropologinja

Kustosica: muzejska savjetnica Jasminka Poklečki Stošić

Projekt „Svečanost“ umjetnice Tanje Dabo participativni je umjetničko-antropološko-istraživački  projekt s radionicama za studente i studentice koje će se provoditi u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

U projektu „Svečanost“ Tanja Dabo primarno istražuje zastupljenost žena umjetnica među dobitnicima Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo, jedne od najvažnijih državnih nagrada za umjetnička postignuća, ustanovljene 1965. godine. Podatak o broju nagrađenih žena autorica stavlja u suodnos s brojem nagrađenih muškaraca. Usporedba tih dvaju brojeva donosi poražavajuću istinu iz koje je vidljivo da su u nekim od kategorija, primjerice Arhitekturi i urbanizmu, muškarci dobitnici 57 nagrada za životno djelo, a svega je četiri nagrađenih žena.

Od ukupnog broja 374 dobitnika Nazora za životno djelo, 311 je muškaraca, a 63 žena. Takav i sličan nepravedan omjer možemo pronaći i u drugim kategorijama ove nagrade, ali i u mnogim drugim segmentima društva. Pokazatelj je to kako žene teško probijaju nametnuti nevidljivi „stakleni strop“ i teže zauzimaju istaknute pozicije u društvu. Ako to i uspiju, redovito se za takvu poziciju trebaju izboriti dokazujući se i ulažući puno veći trud, pritom obavljajući i mnoge druge „ženske“ poslove, poput kućanskih, podizanja djece i brige o roditeljima.

Projekt „Svečanost“ ukazuje upravo na ove i druge neravnopravnosti i nejednakosti žena u društvu te je posveta nevidljivom ženskom radu.

Okosnica projekta bit će izvedba intervencije na 374 kristalne čaše i druge predmete od kristalnog stakla kakvi su se svojevremeno poklanjali ženama prilikom neke poslovne ili obiteljske svečanosti, odnosno druge važne prigode. Naime, dok su muškarci za svoj rad i doprinos društvu bili nagrađivani konkretnim nagradama, poput Nagrade „Vladimir Nazor“, žene su za isti angažman, u ne tako davnoj prošlosti, darivane setovima kristalnog posuđa, dovoljno lijepog i blještavog da simbolički prikriju tu društvenu nepravdu. Istovremeno, obiteljski kristal bio je stvar prestiža svake žene iz, uglavnom, građanskih obitelji. Čuvao se u posebnim vitrinama, a koristio se samo u iznimnim i svečanim prilikama. Nasljeđivao se i prenosio s baka na majke, s majki na kćeri.

Kristalni predmeti simboličko su naslijeđe generacija žena koje su bile na razmeđi između osvajanja novih sloboda i emancipacije za žene, ali su jednim dijelom i dalje bile ukalupljene u rodne uloge koje im je društvo tada, kao i danas, dodijelilo. Kristalni predmeti ujedno su simbolički „stakleni strop“ koji žene i danas imaju nad svojim glavama.

SREDIŠNJI SEGMENT PROJEKTA:

Središnji segment u istraživačkoj fazi projekta su radionice graviranja kristalnih predmeta na kojima studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti na svaku pristiglu vazu, čašu, zdjelu i ostale predmete graviraju po jedno od 311 imena dobitnika i 63 dobitnica Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo. Cilj radionice je kreiranje zajedničkog mjesta stvaranja znanja i prenošenja iskustva. Otvorene za posjetitelje, one će biti mjesto prikupljanja podataka, sjećanja, dijeljenja iskustva, emocija i znanja među ljudima različitih generacija, obrazovanja i profesionalnih interesa te stvaranja novog znanja. Studenti i studentice oni su koji će u budućnosti ulaziti u konkurencije za dodjeljivanje nagrada i biti u žirijima i odborima, stoga sudjelovanje u ovom projektu za njih predstavlja kontrolnu točku ili iskustvenu bazu za buduće participacije u pravednom javnom i kulturnom životu.

Radionice će se provoditi u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Trg Mažuranića 14.

Prikupljanje čaša:

Zbirka od 374 čaša i ostalih kristalnih predmeta prikupit će se na više različitih načina: putem osobnog poziva upućenog bliskim osobama i javnim pozivom upućenim prema zajednici za vrijeme izvedbe rada. Dio kristala otkupit će se od osoba koje putem oglasnika za rabljene stvari prodaju ovu obiteljsku dragocjenost koju su njihove bake ili majke desetljećima čuvale, a često ih oglašavaju na prodaju kao „obiteljsko blago“, „obiteljsko nasljedstvo“ i slično. 

Prikupljanje osobnih sjećanja o predmetima:

Materijal u istraživanju bit će i osobna sjećanja vezana uz obiteljski kristal i darivanje kristalom koja će se moći upisati u online obrazac tijekom trajanja projekta ili ispisati rukom na mjestu izvedbe u Etnografskom muzeju.

Rezultati istraživanja i dokumentacija procesa nastanka rada „Svečanost“ bit će dostupni na mrežnoj stranici Umjetničkog paviljona. 

ISHODIŠTE PROJEKTA:

Premda su kroz povijest suvremene civilizacije, pa sve do danas, žene u neravnopravnom, potlačenom položaju spram muškaraca, te su se stotinama godina morale boriti za prava koja muškarcima pripadaju i podrazumijevaju se po rođenju, i premda je ta borba urodila ponekim plodom, ipak je posljednjih godina evidentno društveno nazadovanje, a ženska prava u cijelom svijetu podložna su revidiranju i ukidanju.

Slučajevi neravnopravnosti i „drugotnosti“ žena koji su nam dostupni i vidljivi kroz javni diskurs samo su maleni dio, vrh brijega rodne neravnopravnosti. Velik dio, zbog svoje privatne prirode, ipak ostaje sakriven ili javno neprepoznat jer se mnoge društvene pojave jednostavno podrazumijevaju. One su općeprihvaćeno pravilo ponašanja, običajno pravo. One su javna tajna. Tajna s kojom se trebamo suočiti ako želimo doprinijeti boljem društvu.

SURADNJA S DRUGIM  INSTITUCIJAMA:

Prikupljanje kristalnih predmeta odvija se u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku, Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Art radionicom Lazareti u Dubrovniku, Gradskim muzejom Varaždin – Palača Herzer, Gradskim muzejom Križevci, Lošinjskim muzejom, Galerijom umjetnina Split, Galerijom Galženica u Velikoj Gorici i Galerijom Prica u Samoboru.

Izvedbu projekta podupiru Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Vezani sadržaj