Poziv na tiskovnu konferenciju u povodu otvaranja izložbe “Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona u Zagrebu”

U Zagrebu, 29. siječnja 2018.

 

Poštovane kolegice i kolege novinari,

S neizmjernim ponosom obavještavamo Vas da smo u povodu proslave velike obljetnice Umjetničkoga paviljona – 120-godišnjice njegovoga postojanja – priredili izložbu Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona. Autor izložbe jedan je od naših najuglednijih povjesničara umjetnosti i osoba koja je punih 60 godina, na razne načine, vezana uz Paviljon – akademik Tonko Maroević.

 

U povodu otvaranja izložbe «Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona»  pozivamo Vas na tiskovnu konferenciju i premijerno razgledavanje izložbe u srijedu, 31. siječnja 2018. u 12 sati.

 

Tiskovnoj konferenciji nazočit će gospođa Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu i akademik Tonko Maroević, autor izložbe, koji će predstaviti izložbu. 

 

Svečano otvorenje izložbe održat će se u petak, 2. veljače 2018. u 19 sati, a građanstvo će izložbu moći razgledati od subote, 3. veljače 2018. godine do 4. ožujka 2018. godine.

 

Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati te petkom od 11 do 21 sat.

 

Za sve dodatne informacije, molimo kontaktirajte nas putem e-maila ili telefonski.

Odnosi s javnošću

Umjetnički paviljon u Zagrebu

sanja@umjetnicki-paviljon.hr;

aneta@umjetnicki-paviljon.hr

www.umjetnicki-paviljon.hr

tel: 01 484 10 70

   

O   i z l o ž b i :

 

„LIKOVNI VREMEPLOV KROZ 120 GODINA UMJETNIČKOG PAVILJONA“

03.02.2018. – 04.03.2018.

 

„Koncem 1898. inicijativom grupe hrvatskih slikara i kipara, na čelu s Bukovcem i Frangešom Mihanovićem, otvorena je izložba Hrvatskog salona, a time inaugurirana i djelatnost zagrebačkog Umjetničkog paviljona. Na taj je način naš grad dobio prvi put prostor namijenjen isključivo izlaganju i popularizaciji likovnih umjetnosti, ali i ambijent pogodan za mnoge svečane zgode i reprezentativne prigode.

 

Povodom proslave važne godišnjice, 120. obljetnice Paviljona, izložbom Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona  načinili smo svojevrstan reprezentativni pregled djelovanja Umjetničkoga paviljona, a time na određen način predstavili i najveće domete hrvatske likovne umjetnosti.

 

Naime, kroz stoljeće i dva desetljeća u Umjetničkom paviljonu su „prodefilirali“ gotovo svi protagonisti i istaknuti pojedinci domaćega slikarskog i kiparskog stvaralaštva. Izlagati samostalno u Umjetničkom paviljonu, bilo vlastitom inicijativom, bilo poticajima povjesničara umjetnosti, postalo je uz rijetke iznimke-mjerilom dosegnute vrijednosti, kriterijem povijesne verifikacije, znakom gotovo definitivne afirmacije. Dakako, i grupni istupi ili prikazi stilskih opredjeljenja pridonijeli su renomeu institucije, jer su i kroz kolektivne izložbe također prezentirani mnogi prvorazredni umjetnici, no serija individualnih prinosa i uloga u prostor Paviljona posebno je impresivna i doista znakovita, svečanom povodu odgovarajuća.

 

Učinilo nam se stoga najprimjerenijim za 120. godišnjicu načiniti izbor od 120 djela, istoga broja umjetnika, onih koji su kroz Umjetnički paviljon potvrdili svoju stvaralačku zrelost i dali osobni pečat. Svaki je autor predstavljen samo s po jednim, ali reprezentativnim, radom, pa će tako po vrhuncima biti na okupu gotovo svi slojevi, sve faze, sve morfološke oscilacije i sve tehnike, tendencije i discipline što su kroz stoljeće i dva desetljeća obilježile hrvatsku umjetnost. Doista, od Bukovca i Medovića, preko Račića i Kraljevića, Babića i Meštrovića, Vidovića i Joba, pa do Šuteja i Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović, te niza mlađih i suvremenih, živućih umjetnika, metodom pars pro toto, doći ćemo do objektivnije, mozaikalne i kumulativne slike.“

 

Iz teksta autora izložbe, akademika Tonka Maroevića, u katalogu izložbe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *