Poziv na tiskovnu konferenciju i premijerno razgledavanje izložbe za novinare

IZLOŽBA
VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL
povijesni susret učenika i učitelja”

Umjetnički paviljon u Zagrebu
Trg kralja Tomislava 22

POZIV NA TISKOVNU KONFERENCIJU I
PREMIJERNO RAZGLEDAVANJE IZLOŽBE ZA NOVINARE
ponedjeljak, 01. listopada 2018. u 11 sati
_____________________________________

Poštovane kolegice i kolege novinari,

S velikim Vas zadovoljstvom pozivamo na tiskovnu konferenciju povodom otvaranja izložbe „Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja”.
Kao što Vam je zasigurno poznato Vlaho Bukovac bio je inicijator osnutka Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Njegovom inicijativom, davne 1896., godine za izlaganje hrvatskih umjetnika na Milenijskoj izložbi u Budimpešti sagrađen je montažni paviljon čiji je čelični skelet, po zatvaranju te izložbe, premješten u Zagreb, na Lenuciju potkovu. Iz čelične konstrukcije „nastao“ je Umjetnički paviljon koji je, dvije godine kasnije, 1898., svečano otvoren izložbom Prvi hrvatski salon.
Slaveći ove godine 120 godina osnutka i djelovanja Umjetničkog paviljona nismo mogli da se ne prisjetimo velikog vizionara, slavnog hrvatskog slikara, Vlahe Bukovca bez čije ideje vjerojatno ne bi bilo ni Umjetničkog paviljona. Stoga smo odlučili našem slikaru posvetiti centralnu ovogodišnju izložbu. Kako bi izložba imala drugačiji kontekst od dosadašnjih Bukovčevih izložbi odlučili smo, po prvi puta, izložiti zajedno djela učenika i učitelja. Prilika je ovo da se slike Alexandera Cabanela, važnog francuskog slikara 19. st., Bukovčevog profesora na Ecole des Beaux-Arts u Parizu, vide na izložbi u Zagrebu.
Partner Umjetničkom paviljonu na ovoj izložbi je Musée Fabre iz Montpelliera.
Idejna autorica izložbe je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, a autori izložbe su povjesničar umjetnosti Igor Zidić, ponajbolji poznavatelj opusa Vlahe Bukovca i povjesničar umjetnosti Michel Hilaire, direktor Musée Fabre, specijalist za opus Alexandera Cabanela.

Izložbu će predstaviti:
1. Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona
2. Igor Zidić, koautor izložbe i koautor likovnog postava
4. Bernard Travier, gradski ministar kulture Grada Montpelliera
5. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Uz autore izložbe, tiskovnoj konferenciji prisustvovat će predstavnici pokrovitelja, sponzora i medijskih promotora.
Nakon završetka tiskovne konferencije izložbu ćete uz pratnju autora moći premijerno razgledati, snimiti i fotografirati.
Dozvoljeno je objavljivanje fotografija i snimanje samo za medije u njihovome regularnom programu, odnosno tisku. Svako objavljivanje na bilo kojim privatnim / fizičkim profilima društvenih mreža (Facebook, Twitter,….) strogo je zabranjeno i podliježe novčanim kaznama, jer su djela zaštićena autorskim pravima, te za takvo objavljivanje Umjetnički paviljon odriče odgovornost.

Napominjemo da će ulaz na svečano otvorenje, 02. 10. 2018. u 19 sati, biti moguć samo uz pozivnice, a novinarima su za ulaz potrebne akreditacije. Imena akreditiranih novinara redakcije trebaju dostaviti na tajnistvo@umjetnicki-paviljon.hr najkasnije do ponedjeljka, 01.10.2018. do početka tiskovne konferencije, budući će se akreditacije moći preuzeti po završetku tiskovne konferencije.
Važno:
Građanstvo će izložbu moći razgledati od srijede, 03.10.2018. godine do 06.01.2019. godine.
Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

Veselimo se Vašem dolasku!

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona