POZIV NA PROMOCIJU KATALOGA IZLOŽBE ZLATANA VEHABOVIĆA

U Zagrebu, 27. kolovoza 2018.

 

ZLATAN VEHABOVIĆ – TAMNO BIJELA ZEMLJA

Umjetnički paviljon u Zagrebu
Trg kralja Tomislava 22
subota, 1. rujna 2018. od 12 do 14 sati

 

Poštovane kolegice i kolege novinari,

Osobito nam je zadovoljstvo pozvati Vas na predstavljanje kataloga izložbe Tamno bijela zemlja Zlatana Vehabovića, jednoga od vodećih hrvatskih suvremenih umjetnika mlađe generacije.
Predstavljanje će biti održano u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u subotu, 1. rujna 2018. s početkom u 12 sati.
Katalog izložbe će se ovom prilikom moći kupiti po prigodnoj cijeni, a predstavit će ga Klaudio Štefančić, jedan od autora tekstova u katalogu.

Izložba je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena do 2. rujna 2018. godine prema redovnom radnom vremenu izložbenog prostora – od utorka do petka od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

Veselimo se Vašem dolasku!

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona

O IZLOŽBI

Izložba Tamno bijela zemlja realizirana je unutar ciklusa site-specific izložbi, odnosno izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika rađenih namjenski za prostor Umjetničkog paviljona, koji je pokrenut unazad desetak godina, a imao je izvrsnu recepciju od strane struke, medija i publike.

Ciklus Zlatana Vehabovića koji je predstavljen u Umjetničkom paviljonu rezultat je sudjelovanja autora u ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard. Pet tjedana intenzivnog boravka na jedrenjaku u jesen 2016. godine sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta te manjih gradova regije, a cijelo iskustvo umjetnik je dokumentirao fotoaparatom. Po povratku u atelijer u Zagrebu, iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja, a dijelom specifičnim osobnim interesima (ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije i ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva). Putem kolažiranja te superimpozije različitih dijelova snimljene dokumentacije nastalo je 30 predložaka koji su poslužili za kompoziciju 20 slika koje su kao krajnji produkt ovoga projekta izložene u Umjetničkom paviljonu.

BIOGRAFIJA UMJETNIKA

Zlatan Vehabović rođen je 31. ožujka 1982. godine u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. U Zagrebu je 2000. godine završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2006. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kesera. Iste godine dodijeljena mu je nagrada za najbolji diplomski rad.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine upisuje poslijediplomski doktorski studij slikarstva, a od 2016. godine na istoj instituciji radi kao asistent na Slikarskom odsjeku.
Projekti u kojima je sudjelovao uključuju rad u svojstvu ambasadora kulture Europske komisije s ciljem predstavljanja Hrvatske u inozemstvu tijekom procesa pridruženja Hrvatske Europskoj uniji (2013.) te suradnju u dobrotvornoj kampanji 208 Protiv mina (Peugeot Art Car, Peugeot i Ured za razminiranje Vlade RH s ravnateljicom Dijanom Pleštinom, 2012.). Od 2004. do 2013. godine radio je kao voditelj likovnih radionica i edukativnih programa namijenjenih djeci u Centru za kulturu Trešnjevka, Zagreb. Godine 2006. bio je voditelj likovne radionice Street art za Kulturu promjene Studentskog centra u Zagrebu, a 2007. godine i voditelj radionice za djecu Projekt kreativnost i tehnologija u Centru za kulturu Maksimir, Zagreb. U 2016. godini sudjelovao je u prestižnom rezidencijalnom programu The Arctic Circle.

Od 2006. godine do danas izlagao je na desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i sudjelovao u preko četrdeset grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Austrija, Njemačka, Italija, Danska, SAD). Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja. Djela mu se nalaze u domaćim i stranim privatnim i javnim zbirkama (Zbirka Filip Trade / Kuća Lauba, Zagreb, , Zbirka Hypo Grupe, Zagreb, , Zbirka Erste banke, Zagreb, , Muzej Essl, Klosterneuburg, Austrija, Umjetnička zbirka Europskog parlamenta, Bruxelles, Belgija).
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
Živi i radi u Zagrebu.