Poziv na predavanja uz izložbu “Neka jedu kolače?”

Poštovani,

kao što Vam je poznato u Umjetničkom paviljonu do 7. srpnja traje izložba Neka jedu kolače?.

Prvi je ovo puta da je u Hrvatskoj priređena izložba koja tematizira hranu u umjetnosti – mrtve prirode s motivima hrane – koje su hrvatski umjetnici stvarali od polovine 19. stoljeća do suvremenosti. Izložba obuhvaća sve medije u kojima se realizira novovjekovno vizualno stvaralaštvo – od tradicionalnih likovnih disciplina slikarstva i kiparstva do fotografije, videa, instalacije i interaktivnih sadržaja.

Riječ je o 55 autora koji su, svaki u svojemu vremenu ostavili i ostavljaju neizostavan trag i utjecaj na hrvatskoj likovnoj sceni. Tu su, uz hrvatske klasike poput, primjerice, Becića, Medovića, Uzelca, Karasa, Gecana, Plančića, Račića, Dulčića, Trepšea, Varlaja… i suvremeni autori – Braco Dimitrijević, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Vlasta Delimar, Tajči Čekada, Ljiljana Mihaljević, Mladen Tudor, Ivan Posavec, Mario Kučera, Josip Klarica, Zoran Marinović, Matko Vekić, Bane Milenković, Matko Mijić i brojni drugi.

Povod priređivanju ove tematske izložbe globalni je problem hrane koji je već dugi niz godina, nažalost, nerješiv i kojemu se, nažalost, ne vidi u skoroj budućnosti rješenja.

Stoga su autori izložbe – stručne koncepcije i postava izložbe – ravnateljica Umjetničkoga paviljona, Jasminka Poklečki Stošić i ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu, Branko Franceschi, izložbom željeli dodatno potaknuti svijest kod građanstva, medija, ali i političkih elita spram ovog globalnog problema kojega – kako pokazuju podaci i statistike – ni Hrvatska nije imuna.

Kako bismo javnost dodatno senzibilizirali glede ovoga problema organizirali smo niz predavanja koja će predstaviti nekolicinu rješenja koja već postoje u vidu realiziranih projekata na temu doniranja hrane, sprječavanja nastajanja otpada od hrane, banke hrane itd., a koji nisu u dovoljnoj mjeri zaživjeli u javnosti, odnosno za koje veliki dio građanstva ne zna da postoje.

Uz to, predavanja će održati i pojedinci koji su na raznim stranama svijeta svjedočili gladi, neimaštini i siromaštvu – poput dokumentarnog fotografa Zorana Marinovića koji je, kao što je poznato, snimio brojne priloge i fotografije koji korespondiraju s našom temom. Sa Zoranom Marinovićem i njegovim iskustvima vezanima uz našu temu razgovor će se održati pred kraj lipnja.

U tjednu od 17. do 20. lipnja svoje projekte će predstaviti Sanja Bijonda s Portala Dobrote, Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede te Ivana Vretenar iz Centra za kulturu Rijeka.

Predavanja će se održavati u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, u ulici Pavla Hatza 6 s početkom u 18:00 sati.

Ulaz je besplatan.

Nadamo se da ćete se odazvati u što većem broju!

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona
Trg kralja Tomislava 22
HR – 10 000 Zagreb
T (01) 484-10-70; F (01) 4876-487
E sanja@umjetnicki-paviljon.hr; aneta@umjetnicki-paviljon.hr

RASPORED PREDAVANJA

Ponedjeljak, 17. lipnja 2019., 18:00h
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6
Portal Dobrote, Sanja Bijonda// Nahranimo Hrvatsku

Sanja Bijonda, Tanja Bijonda, Josipa Bijonda Šepović, Petra Mikić osnovale su humanitarni portal pod nazivom Portal Dobrote kao mjesto gdje ljudi, neovisno o društvenom statusu, mogu pomoći članovima našeg društva kojima je pomoć najpotrebnija. Cilj ove inicijative je ujediniti ljude u dobrim djelima. U svom predavanju predstavit će nam svoj projekt Nahranimo Hrvatsku kojim žele umrežiti organizacije koje pružaju socijalne usluge i time unaprijediti sustav socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj. Osobito na područjima RH na kojima je pomoć najmanje zastupljena.

Na temelju rezultata pojedinih istraživanja koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede

Na temelju istraživanja koje je provela Radna skupina za sprečavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane unutar Ministarstva poljoprivrede, zaključile su da je u Hrvatskoj nužno osnovati jedinstvenu platformu na kojoj će biti povezane humanitarne organizacije koje će putem jedinstvenog sustava doniranja osigurati svojim korisnicima redovnu opskrbu.

 

Utorak, 18. lipnja 2019., 18:00h
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6
Sanja Kolarić Kravar// Plan sprječavanja nastajanja otpada od hrane

Sanja Kolarić Kravar diplomirala je i doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Nutricionizam. Od početka 2013. godine radi u Ministarstvu poljoprivrede na mjestu voditeljice Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane i kroz svoje predavanje predstavit će Plan sprječavanja nastajanja otpada od hrane. Kroz predavanje stavit će naglasak na odgovornu proizvodnju i potrošnju kako bi se smanjilo bacanje i povećalo doniranje hrane. U posljednjih nekoliko godina aktivno razvijaju sustav doniranja te su uspostavili platformu e-doniranje koja će rasteretiti donatore, uskladiti ponudu i potrebe te omogućiti jasniju raspodjelu hrane.

 

Srijeda, 19. lipnja 2019., 18:00h
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6
Ivana Vretenar// Mreže hrane Hrvatska

Ivana Vretenar jedna je od koordinatorica platforme Mreže hrane Hrvatska. Ujedno je i inicijatorica za nagradu Najdonator – nagrada koja se dodjeljuje tvrtkama koje se ističu doniranjem hrane na način da im se brend povezuje s društveno odgovornim poslovanjem.

Prvo predavanje održat će Ivana Vretenar iz Mreže hrane Hrvatska s istoimenom temom gdje će predstaviti neke od realiziranih projekata i mogućnosti koje mi kao građani možemo učiniti po pitanju doniranja hrane.

Mreža hrane je platforma zajedničkog programskog djelovanja pravnih i fizičkih osoba s ciljem izgradnje učinkovitog nacionalnog sustava doniranja i distribucije hrane u Republici Hrvatskoj u interesu javnosti.