SUVREMENO HRVATSKO SLIKARSTVO – IZMEĐU FIGURACIJE I APSTRAKCIJE

CIVICO MUSEO REVOLTELLA

TRST, ITALIJA

  • 5. srpnja – 9. listopada 2022.

Kustosi:

Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti

UMJETNICI – izabrano je 20 ponajboljih hrvatskih suvremenih umjetnika na trenutnoj likovnoj sceni Hrvatske. Riječ je o slikarima i slikaricama tzv. srednje generacije, u rasponu od 35 do 55 godina. Svaki slikar / slikarica bit će predstavljen s dva rada.

Izložba Suvremeno hrvatsko slikarstvo – između apstrakcije i figuracije predstavlja izbor ponajboljih dvadeset hrvatskih slikarica i slikara srednje generacije koji su posvećeni tradicionalno shvaćenom štafelajnom slikarstvu. Riječ je o umjetnicima koji su tijekom dvije dekade novog milenija svojim radom već utjecali na visok likovni standard domaće vizualne umjetnosti i koji će zacijelo odrediti budućnost svog stvaralačkog područja.

Dok je tehničkim određenjem izložba fokusirana na slikarstvo uljem ili akrilikom na platnu, izabrani umjetnici i radovi odlično predstavljaju širok raspon formalnih opredjeljenja što je uostalom trajno obilježje hrvatske likovne umjetnosti prošlog stoljeća. Na jednom kraju raspona predstavnici su nove figuracije mahom zasnovane  na fotografskim i srodnim vizualnim predlošcima, a s njegove druge strane predstavnici nove apstrakcije koja se mahom može svesti na različite varijacije organičkog i intuitivnog pristupa. Između ovih krajnosti predstavnici su nasljeđa konceptualne umjetnosti na kojeg se najčešće referiraju uključivanjem tekstualnih elemenata kompozicije i vizualnim citatima. Glede sadržaja, figurativno slikarstvo u izvedbi je izričito narativno s temama i motivima koji se referiraju na aktualne društvene i civilizacijske fenomene, odnosno, prema njima su u eskapističkom odmaku, ili je zaokupljeno perfekcijom izvedbe realističnog prikaza. Govoreći o općim poveznicama, izbor apstraktnog slikarstva predstavlja umjetnike blage ekspresije i utišane game boja, naglašene emotivnosti i ambijentalnog naboja.

Izložbu će pratiti katalog na hrvatsko- talijanskom jeziku s predgovorom, reprodukcijama svih izabranih radova, kratkim CV umjetnika, popisom izloženih djela i drugim uobičajenim podacima.