Naziv izložbe: OPTIMALNE PROJEKCIJE – Suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije
Datum održavanja: 19.06.2012 – 15.07.2012

Odabirom od 21 fotografa iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, Hrvatski Fotosavez nastavlja biennalnu tradiciju predstavljanja najzanimljivih događanja na svjetskoj fotografskoj sceni. Autor koncepcije izložbe je Želimir Koščević, programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru. Izložbu prati katalog s uvodnim tekstovima prof. Želimira Koščevića i dr. Irine Chmyreve. Nakon Zagreba, izložba će biti otvorena početkom kolovoza i u Muzeju suvremene umjetnost Istre u Puli.

Prilikom boravka u Moskvi krajem ljeta 2011.g. prof. Koščević se osobno susreo s više od pedesetak mlađih fotografa iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije a pregledao je i oko 120 portfolia. Na osnovu prikupljenih informacija, konačnim odabirom od dvadeset i dva fotografa/fotografkinja s oko 200 fotografskih radova, stvoren je izuzetno zanimljiv pregled stanja na novijoj fotografskoj sceni u Ruskoj Federaciji, Ukrajini i Bjelorusiji. Prilikom odabira prof. Koščević se konzultirao s ruskim kolegama g. Evgeny Bereznerom i gđom. Irinom Chmyrevom.
U stvaranju osnovnog koncepta izložbe vodilo se računa o činjenici da je ovo prvo grupno predstavljanje ruske fotografije u Hrvatskoj, te da je to prilika da se putem medija fotografije publika upozna sa suvremenom ruskom svakodnevnicom, viđenom okom i kamerom talentiranih ruskih fotografa. Ta svakodnevnica nije povezana samo s urbanim životom velikih gradova, već i svakodnevnicom u širom Rusije. Poneki fotografi usredotočili su svoju pažnju na ruralni život, drugi na gradske pejsaže. Odabrane fotografije ilustriraju sukob novog i starog, a u pojedinim slučajevima i dramu socijalne i kulturne konfrontacije. Izložba pokušava dočarati tzv. „rusku dušu“ a široki tematski raspon pruža publici zanimljivu informaciju o suvremenoj Rusiji.

 

Možete pogledati više o izložbi Iz medija