Mario Matoković – Conversation with Noise

Virtualna galerija Umjetničkog paviljona
Ciklus: Work in progress
Datum održavanja: 16. studenog 2022. – 31. siječnja 2023.

Kustosica izložbe: Jasminka Poklečki Stošić

Trećom izložbom iz ovogodišnjeg ciklusa Work in Progress publici se predstavlja Mario Matoković, vizualni umjetnik s osječkom adresom. Rad Marija Matokovića karakterizira prepoznatljiva umjetnička poetika koja se ogleda u umjetnikovoj konkretnoj angažiranosti kada su u pitanju anomalije u društvu i problemi koje one sa sobom nose. Matoković kroz svoje radove konstantno kritički reagira na opetovane društvene nepravde iskazujući time izrazito razvijenu društvenu svijest i socijalnu osjetljivost. No, u radu Conversation with Noise umjetnik se nastojao odmaknuti od socijalno angažiranih tema te se o(t)pustiti tijekom procesa rada povodeći se, sada već, kultnom izjavom Ivana Kožarića Sloboda je rijetka ptica (Freedom is A Rare Bird).

Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Odsjeku za likovnu umjetnost. Profesionalno se bavi umjetničkom djelatnošću u području suvremene vizualne i likovne prakse kroz medij grafike, videa, instalacije te umjetničke fotografije. Izlagao je na brojnim domaćim izložbama i na nekoliko međunarodnih izložbi. Sudjelovao je na više umjetničkih radionica i projekata u domovini i inozemstvu. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Godine 2016. bio je finalist Nagrade Radoslav Putar, nagrade za mlade umjetnike do 35 godina u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost. Godine 2017. nagrađen je 3. nagradom na „5. bijenalu suvremene umjetnosti u Novorosijsku“ u Rusiji za rad „Zastava“, 2018. Nagradom „Ex Aeuqoquo“ na 26. slavonskom bijenalu u Osijeku te 2022. Nagradom GraficaRI na „Međunarodnoj izložbi grafika i knjiga umjetnika” u Rijeci. Inicijator je umjetničke rezidencije u sklopu projekta MMML Studija koji je zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja u obliku kratkih umjetničkih rezidencija ali i projekata koji doprinose unapređenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Živi i radi u Osijeku.

Projekt Virtualne galerije Umjetničkog paviljona uspješno se održava drugu godinu za redom, a cilj mu je promovirati hrvatske umjetnike mlađe generacije.

Idejna autorica Virtualne galerije: Jasminka Poklečki Stošić

Virtualna izložba