Izložba se trebala održati od 5. 5. 2020. do 12. 7. 2020., no zbog oštećenja zgrade Umjetničkog paviljona nastalih u potresu 22. ožujka 2020. odgođena je do daljnjeg.

Umjetnički paviljon u Zagrebu za mjesec svibanj, lipanj i srpanj 2020. godine priprema veliku izložbu posvećenu Jadranskom moru. Prva je ovo izložba od samostalnosti Republike Hrvatske posvećena Jadranskom moru, dalmatinskim gradovima, obali i otocima u vremenskom rasponu od 18. stoljeća do 21. stoljeća.

Izložba je dio ciklusa posvećenog Prirodi koji je Umjetnički paviljon pokrenuo 2017. godine s prvom izložbom koja je tretirala šumu kroz umjetnička djela od 18. stoljeća do suvremenosti.

Izložba posvećena moru obuhvatiti će slikarstvo u razdoblju od 18. do 21. stoljeća i činit će je velik broj, kako hrvatskih, tako i inozemnih, autora koji su stvarali i stvaraju u navedenom razdoblju.

Među inozemnim umjetnicima selektirali smo one koji su svojevremeno boravili na našoj obali, slikali hrvatska mjesta i gradove, more i otoke. Naime, osobito važnu sekciju izložbe činit će slike vezane uz otkriće Jadrana, u vrijeme kada se – između ostaloga – i preko medija slike nastojao definirati kulturni identitet Dalmacije – u to vrijeme jedne od habsburških pokrajina koju su bečka metropola i Europa otkrivale u postupnom crescendu.

U tome kontekstu na izložbi će biti nekolicina radova s vedutama dalmatinskih gradova i spektakularnih priobalnih pejsažnih formacija. Najvažnija su zacijelo djela bečkih plenerističkih slikara bidermajerskog doba, slavnih austrijskih slikara, oca i sina, Jakoba i Rudolfa von Alta, nastala po narudžbi nadvojvode Ferdinanda (od 1835. austrijskog cara Ferdinanda I.). Naime, godine 1840. Jakob i Rudolf von Alt proputovali su Dalmacijom od Zadra i Šibenika, Trogira i Splita, do Dubrovnika i Kotora, ostavivši nam niz veduta od iznimne dokumentarne vrijednosti i ljepote.

Uz navedene slikare tu su još i Konstantin Volanakis, Anton Romako, Carl Frederik Sorensen, Karacsay F.E., Eugen von Ransonnet-Villez, Franz Petter i drugi. Svi su oni naslikali brojna djela s motivima kojima ih je inspirirala hrvatska obala Jadranskog mora.

Uz navedene inozemne autore izložbu će činiti i djela brojnih hrvatskih autora – između ostalih, Oton Iveković, Mato Celestin Medović, Nikola Mašić, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, Emanuel Vidović, Menci Klement Crnčić, Juraj Plančić, Vilko Gecan, Ljubo BabićVladimir Becić, Petar Dobrović, Gabrijel Jurkić, Vladimir Varlaj, Edo Murtić i mnogi drugi.

Izložba će u Umjetničkom paviljonu trajati od početka svibnja 2020. do sredine srpnja 2020. godine. Djela će se posuđivati iz hrvatskih muzeja kao i iz nekoliko uglednih bečkih institucija – Albertina, Wien Museum, Belvedere Museum i Österreichische Nationalbibliothek.