Naziv izložbe: Alberto Giacometti: skulpture, crteži, litografije “Portreti sadašnjosti”
Datum održavanja: 20.09.2016. – 08.01.2017.

U okviru ciklusa “Najveći kipari 20. stoljeća”, nakon sjajnih izložbi Miróa i Rodina, Umjetnički paviljon u 2016. predstavit će i velikoga virtuoza kiparstva – Alberta Giacomettija (1901. – 1966.). Posjetitelji će u Umjetničkom paviljonu imati jedinstvenu priliku vidjeti Giacomettijeva djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght – dvadesetak crteža, isto toliko litografija te skulpture.

Skulpture, poznatije kao Giacomettijevi “tanki ljudi”, po kojima je ujedno i globalno prepoznatljiv, karakterizira hrapava, gotovo hrđava površina, a njihova izdužena torza, glave, ruke i noge, reducirani su na najstriktnije prikaze, te na taj način gotovo dovedene do lomljivosti. Već na prvi pogled u “tankim ljudima” iščitava se snažna metaforika – uviđa se kako se kipar koristio prikazom ljudske egzistencije bez radosti i značenja. Potonje je rezultat kiparovog prijateljstvo sa filozofom Jean-Paulom Sartreom i povezanost Giacomettijevih skulptura sa temama Sartreove egzistencijalističke filozofije. Iako je sam Giacometti tvrdio da nije vodio računa o filozofskim implikacijama svojih djela danas te skulpture, možda više nego ikada, korespondiraju sa suvremenošću u kojoj se ljudi bore za egzistenciju – često i za goli život. Upravo stoga je izložba koncipirana u suglasju s trenutkom koji proživljava recentna Hrvatska i Europa. Odatle i sam naziv izložbe “Portreti sadašnjosti”. Riječ je o skulpturama “Žene iz Venecije” – ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji te skulpturi “Čovjek koji hoda” – amblematskom remek-djelu koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura. Naime, riječ je o djelo koje je prije nekoliko godina na Sothebysovoj aukciji u New Yorku prodano za 67 milijuna dolara!

Projekt, specifično osmišljen za hrvatsku publiku, potvrđuje važnost Zagreba kao europskoga kulturnoga središta. Autorstvo izložbe i izbor djela potpisuje Jasminka Poklečki Stošić.

CJENIK ULAZNICA ZA IZLOŽBU:

ALBERTO GIACOMETTI: skulpture, crteži, litografije
“Portreti sadašnjosti”

Tip ulaznice Cijena
Pojedinačna ulaznica za odrasle 50,00 kn
Obiteljska ulaznica (2 odraslih i 2 djece) 130,00 kn
Grupna ulaznica ( 10 i više osoba ) – odrasli 40,00 kn
Pojedinačna – učenici, studenti, umirovljenici 30,00 kn
Grupna ulaznica ( 10 i više osoba ) – učenici, studenti, umirovljenici 25,00 kn

 

Besplatan ulaz uz predočenje valjane iskaznice / indeksa: ICOM, AICA, HDLU (Hrvatska), Društvo povjesničara umjetnosti (Hrvatska), Hrvatsko muzejsko društvo, studenti povijesti umjetnosti, akademija likovnih umjetnosti i škola primijenjenih umjetnosti.

Djeca do 7 godina besplatno.

PRESS – uz prethodnu najavu na e-mail adresu: aneta@umjetnicki-paviljon.hr, besplatan ulaz na izložbu ostvaruju novinarke i novinari koji prate kulturna događanja, uz predočenje valjane iskaznice HND-a.
Nezaposleni iz Republike Hrvatske – besplatno uz predočenje valjanog dokumenta  HZZ (ne starijeg od mjesec dana).
Donositelj kartice Zagreb Card     –  10 % popusta na cijenu ulaznica za plaćanje  gotovinom ( različiti popusti  se  međusobno ne zbrajaju ).
Donositelj prijevozne karte HŽPP  – 20 % popusta na cijenu ulaznica ( različiti popusti  se  međusobno ne zbrajaju ).
Svi artikli iz suvenir shopa plaćeni American Express karticom –  10% popusta. ( različiti popusti se međusobno ne zbrajaju ).
Donosioc letka ostvaruje 10% popusta pri kupnji kataloga izložbe ( različiti popusti  se međusobno ne zbrajaju ).
Besplatna stručna vodstva za građanstvo radnim danom od utorka do petka u 17 sati.
Besplatna stručna vodstva za grupe ( 10 i više osoba ) učenika i studenata.
Stručno vodstvo izvan termina u 17 sati se naplaćuje i  moguće je na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku. Upit ili najavu poslati na aneta@umjetnicki-  paviljon.hr ili  nazvati broj telefona 01/ 4841070 i 01/ 4876 487.

Ostale usluge Cijena
Vodstva na engleskom ili francuskom za 10 i više osoba 100,00 kn
Vodstva na hrvatskom jeziku za 10 i više osoba 50,00 kn
Stručna vodstva – pojedinac ili grupa manja od 10 osoba na hrvatskom jeziku 100,00 kn
Stručna vodstva – pojedinac ili grupa manja od 10 osoba na engleskom ili francuskom jeziku 200,00 kn

 

Putničke agencije ostvaruju popust na grupnu cijenu ulaznice za odrasle, te cijena iznosi 35,00 kn a posjetitelji ostvaruju pravo na popust od 10% na katalog izložbe (različiti popusti se međusobno ne zbrajaju)

POKROVITELJI

Logo - Grb grada Zagreba

 

 

Logo MK Ministry_of_Culture_(Croatia)_Logo.svg

 

POKROVITELJ SEZONE

logo PBZ AMEX

GENERALNI SPONZOR

ZLATNI
SPONZOR

SREBRNI
SPONZOR

BRONČANI
SPONZOR

SPONZORI

 

 

logo print-studio

 

Hippy Garden

 

HOTEL PARTNER

SLUŽBENI PRIJEVOZNIK

MEDIJSKI PROMOTORI

 

 

 

 

MEDIJSKI PROMOTORI

 

 

logo Europlakat