VIRTUALNI PROGRAM UMJETNIČKOG PAVILJONA ZA GRAĐANE

od petka 28. siječnja 2022. do nedjelje 30. siječnja 2022.

Koronavirus je od svoje pojave u 2020. godini u mnogome promijenio živote ljudi. U cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, stubokom su se promijenili dotadašnji običaji i navike ljudi. Zbog brojnih lockdowna u Europi i svijetu gotovo sve su muzejsko-galerijske institucije bile prisiljene svoje programe održavati virtualno. Nimalo drukčije nije bilo ni u Hrvatskoj. I kod nas su institucije, ne samo muzejsko-galerijske, „prelazile” na online izvedbe svojih programa.

Umjetnički paviljon je, uz korona virus imao i dodatan, puno veći, problem koji je prouzročio potres – nemogućnost održavanja izložbi u izložbenom prostoru. Naime, zbog velike oštećenosti zgrade Umjetničkog paviljona u potresu ustanova je odmah bila zatvorena. No, kako bi Umjetnički paviljon ostao prisutan u likovnome „životu” Zagreba i njegovih građana osmislili smo i pokrenuli neke nove programe.

CIKLUS UMJETNOST ISPRED UMJETNIČKOG PAVILJONA

 Ciklus izložbi simboličkog naziva Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona osmišljen je kao odgovor na nemogućnost izlaganja unutar zgrade Paviljona koja je oštećena u potresima 22. ožujka i 28. prosinca 2020. godine. Uobičajenu izložbenu djelatnost unutar izložbenog prostora galerije bilo je potrebno dislocirati, odnosno izmjestiti na javnu površinu ispred glavnog ulaza u zgradu. Za 2021. godinu osmišljen je i realiziran program od četiri izložbe renomiranih, suvremenih hrvatskih kipara Tihomira Matijevića, Slavomira Drinkovića, Kažimira Hraste i Nevena Bilića. Izložena djela oživjela su javni prostor ispred Paviljona i publiku izazvala na promišljanje uloge i potencijala javne plastike.

Kroz pdf-ove kataloga izložbi navedenih umjetnika možete saznati više o održanim izložbenim programima. Pdf-ovi kataloga dostupni su na web stranici Umjetničkog paviljona: Katalozi izložbi iz ciklusa Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona on line.

VIRTUALNA GALERIJA UMJETNIČKOG PAVILJONA

 Ponajprije zbog potresa, potom i zbog koronavirusa, Umjetnički paviljon je 2021. godine na svojoj web stranici pokrenuo projekt Virtualna galerija Umjetničkog paviljona. Projekt je namijenjen prezentaciji mladih umjetnika.

Cilj predstavljanja mladih umjetnika putem ove platforme je, ne samo nastavak izložbenih aktivnosti Umjetničkog paviljona u situaciji kada je u njegovom interijeru zbog potresnih oštećenja nemoguće priređivati izložbe, već i nastavak nove izlagačke prakse na mrežnim stranicama Umjetničkog paviljona. Poseban je fokus stavljen na posjetitelje mlađe generacije, kojima su generacijski bliski kako autori koji izlažu svoje radove u sklopu Virtualne galerije Umjetničkog paviljona, tako i način na koji se autori predstavljaju. Vjerujemo kako ćemo ovakvim vidom predstavljanja zaintrigirati mlađu publiku i približiti im ne samo online izložbe, već i konvencionalne „fizičke” izložbe unutar i izvan izložbenih prostora.

Virtualna galerija vrlo je uspješno startala u 2021. izložbama Mihaela Gibe, Olega Šurana, Ivane Tkalčić, Klasje Habjan i Tina Dožića.

Virtualne izložbe navedenih umjetnika mogu se pogledati na web stranici Umjetničkog paviljona www.umjetnicki-paviljon.hr u izborniku Virtualne izložbe.

IZLOŽBE MEĐUMUZEJSKE SURADNJE

Umjetnički paviljon je, kako u dosadašnjoj dugogodišnjoj praksi, tako i u sadašnjoj, nastavio s međumuzejskom suradnjom u zemlji i inozemstvu.

U 2021. godini u uglednom Civico Museo Revoltella, u Trstu, Italija, održali smo našu vrlo uspješnu izložbu Zagreb, grad umjetnica.

Zagrebačku izložbu je u digitalnoj prezentaciji moguće pogledati na YouTube stranici Umjetničkog paviljona na ovoj poveznici.

Ovom prilikom možete se podsjetiti i izložbe našeg suvremenog slikara Zlatana Vehabovića, održane u Umjetničkom paviljonu 2018. godine, potom i u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Izložbe Crno bijela zemlja Zlatana Vehabovića možete se prisjetiti putem naših društvenih mreža Facebooka, Twittera i Instagrama gdje vas očekuje u digitalnom obliku sa stranice na YouTube-u

Dobro nam došli online i uživajte u našim digitalnim programima!

Dobro nam došli online i uživajte u našim digitalnim programima!

Umjetnički paviljon u Zagrebu

Odnosi s javnošću

www.umjetnicki-paviljon.hr

info@umjetnicki-paviljon.hr

+385 1 484 1070