Umjetnički paviljon u Zagrebu u suradnji s Galerijom 90-60-90

Hrvatski inženjerski savez, Plača Vranyczany, Berislavićeva 6, Zagreb
16. 2. – 10.3. 2023.
radno vrijeme: ponedjeljak-petak 11-19 h, subota-nedjelja 11-14 h

kustosica: Irena Bekić
suradnja: Marijana Stanić, kustosica Galerije 90-60-90

Izložba multimedijalne umjetnice Neli Ružić Timescape – vremenski obzor uključuje izložbu koja će se održati u Palači Vranyczany Hrvatskog inženjerskog saveza te prostornu intervenciju nad centralnim ulazom u zgradu Glavnog željezničkog kolodvora.
Kroz izložbu i intervenciju u javnom prostoru, autorica promišlja o oblicima temporalnosti koji dotiču naš život ili smo u njih uronjeni – heterogeni protok i percepciju vremena, pojedinačno ljudsko vrijeme koje uključuje i osobni ulog emocija i osjeta kao i duboko geološko vrijeme. Umjetnica se pritom oslanja na koncept vremena koji je razvila sociologinja Barbara Adam, a temelji se na kompleksnom poimanju vremena kroz prostorne, materijalne i kontekstualne međuovisnosti. Ti se aspekti aktiviraju i isprepleću u radovima na izložbi u Palači Vranyczany koju autorica koristi kao materijalnu i strukturnu potporu za izložbu. Involvirajući zgradu u svoj rad kao konfiguraciju koja postaje njegov gradbeni dio, ona stvara izdvojeni ambijent u koji ulazimo sastavljen od različitih vremenskih segmenata i mjerenja.
Izložba obuhvaća neke od radova koji su bili obuhvaćeni na izložbi u splitskom MKC-u kao jednoj od iteraciji izložbe. To su audio rad Imamo li plan za jučer?, objekti Istovremeno i Sada (Kairos) te višekanalna audio-video instalacija Disati zajedno (mjerenje kozmosa). Potonja bilježi dahove, odnosno tragove topline ljudskog izdisanja čime uvodi u fokus prostor korespiracije, kulturu nježnosti i jačanja spona koje nas drže zajedno. S tim u relaciji postavlja novi rad Duboko vrijeme u kojemu kao umjetnički materijal koristi procjepe koji su se rastvorili uslijed potresa i sonde kojima je prostor mjeren za potrebe detekcije stanja zgrade. Usporedno s osobnim vremenom izdaha / zajedničkog vremena zajedničkog disanja, u rastvorenim procijepima koji otvaraju stvarne vremenske slojeve vidi metaforu dubokog geološkog vremena. Isto tako oni zacrtavaju nove smjerove povezivanja – uz horizontalno (dahovi) i vertikalno (dubinsko vrijeme ali i buduće vrijeme potencijalno prisutno u audio instalaciji Imamo li plan za jučer? Intervencija na ulazu Zagreb glavnog kolodvora prethodi izložbi u Palači Vranyczany, svjetlosni natpis “Prekasno je za odustajanje”, također ostvaruje osnovu za povezivanje u zajednicu. Obraćajući se prolaznicima, putnicima, ljudima koji čekaju ili nekamo idu, kao i ljudima na tramvajskim stanicama u svojim svakodnevnim putanjama, rečenica kreira prostor bliskosti privremene solidarne zajednice u kojoj smo pozvani da ustrajemo u nastojanjima za osobni i kolektivni bolji svijet.
Izložba Neli Ružić Timescape – vremenski obzor je dio programa Umjetničkog paviljona u Zagrebu koncipiranog kao izmještanje pri čemu se zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom prostoru, 125 godina od prve izložbe, Paviljon privremeno izmješta, naseljava i prisvaja druge zagrebačke kulturne i javne prostore.

Partner izložbe: Hrvatski inženjerski savez
pokrovitelj: Otp banka d.d.

Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklada kulturu nova.