Najava izložbe Neli Ružić “Timescape – vremenski pejzaž” u beogradskoj galeriji Podroom

Naslovna fotografija izložbe Neli Ružić - Vremenski pejzaž

Neli Ružić – Timescape – vremenski pejzaž

Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda

16. 3. – 22. 4. 2023

Kustosica: Irena Bekić

Nakon Zagreba, u Palči Vranyczany, Umjetnički paviljon u Zagrebu, predstavlja izložbu umjetnice Neli Ružić Timescape u Beogradu. Izložba se održava u suradnji s Kulturnim centrom Beograda u Galeriji Podroom.

U beogradskoj verziji pod nazivom Timescape – vremenski pejzaž, autorica pretvara prostor galerije u eksperimentalni prostor, vremenski laboratorij premrežen osima heterogenog vremena. Pojam Timescape, odnosno vremenski pejzaž, upućuje na prostor kao nužnost da bi se sagledalo vrijeme ili objasnila njegova višestrukost. Usto, pejzažu je imanentan pogled, perspektiva i drugi, a time i društvo, susreti ili zajednice, kao i odnosi koji su oblikovani u vremenu i oblikuju ga. Beogradska izložba uključuje i  eksperimentalni film i umjetničku knjigu Nigdina/NOWhere. U tim radovima, autorica nastoji shvatiti vrijeme svojih izostanaka iz prostora u kojima je živjela, koristeći kao polazište uklonjeni spomenik Bogdana Bogdanovića Cvijet slobode na kliškoj tvrđavi.

Prolazak kroz galeriju obilježen je izmjenjujućim ritmovima pojedinačnog ljudskog, povijesnog, distopijskog i znanstvenog vremena, ubrzanja uslijed kapitalističkog zahtjeva za produktivnošću te kontemplacije, u konačnici nas pozivajući na usporavanje.

Izložba će biti otvorena do 22. 4. 2023.