Najava izložbe Jelene Lovrec u Virtualnoj galeriji Umjetničkog paviljona

Isječci iz video instalacije Jelen Lovrec 1

Virtualna galerija umjetničkog paviljona
Ciklus: Work in Progress

IZLOŽBA
Jelena Lovrec – Eggo

15. 3. 2022. – 29. 5. 2022.

Idejna autorica Virtualne galerije: Jasminka Poklečki Stošić

Kustosica i autorica predgovora: Aneta Barišić

Projekt Virtualne galerije Umjetničkog paviljona uspješno se održava drugu godinu za redom, a za cilj ima promovirati hrvatske umjetnike mlađe generacije.

Prvom izložbom iz ovogodišnjeg ciklusa Work in Progress publici će se predstaviti multimedijalna umjetnica Jelena Lovrec, koja radi u mediju dokumentarne fotografije, videa, instalacije, performansa i knjige.

Autorica će se na mrežnim stranicama Umjetničkog paviljona predstaviti radom pod nazivom Eggo, a riječ je o početnoj dionici šireg projekta naziva Musaka. Svezak od tri kuharice Musaka (Eggo, Hot potato i Meat me) prikaz je kulturnog, političkog i društvenog složenca naše zajednice. Koristeći tradicionalni format kuharice autorica predstavlja tri marginalne skupine društva (umjetnici, migranti, umirovljenici), a same kuharice podijeljene su na tri obroka u danu – doručak, ručak i večeru. Naziv pojedine kuharice otkriva glavnu namirnicu u receptima, kao i koncept svake od njih, dok te tri glavne namirnice – jaje, krumpir i meso zajedno čine Musaku – tradicionalno balkansko jelo.

Eggo je kuharica od 365 umjetničkih recepata od jednog jajeta – po jedan recept za svaki dan. Recepte su u svojim kuhinjama pripremili brojni hrvatski umjetnici koji su se odazvali pozivu autorice za sudjelovanjem u ovom projektu (Neven Bilić, Vojin Hraste, Ivan Tudek, Đorđe Jandrić, Boris Greiner, Kata Mijatović, Igor Ruf, Goran Škofić, Neli Ružić, Vedran Perkov, Bojan Krištofić, Vanja Babić, Ivana Pipal, Lana Stojićević i drugi), a zatim su ih zajedno s autoricom doručkovali. Jelena Lovrec dokumentirala je pripreme umjetničkih recepata, kojih je trenutno nešto više od pedeset, i montirala u videorad Eggo. Projekt je prvi put predstavljen 2021. godine na izložbi finalista Nagrade Radoslav Putar u Salonu Galić u Splitu. Tada je Eggo brojao oko dvadeset recepata, a umjetnica je izvela i performans u sklopu kojega je unutar svoj dio galerije pretvorila u prostor pripreme jela, izloživši mobilnu kuhinju na kojoj su splitski umjetnici bili pozvani za vrijeme trajanja izlože pripremiti svoja jela od jednog jajeta.

Jelena Lovrec (1989., Zagreb) diplomirala je 2014. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je sudjelovala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar (2021.) i dobitnica je raznih nagrada i priznanja od kojih se ističu Nagrada za najboljeg mladog umjetnika, HDLU (2019.), Nagrada Galerije Kranjčar, 34. Salon mladih ‘Panoptikon’ (2018.), Posebna pohvala, 33. Salon mladih ‘Troškovnik’ (2016.), Nagrada VIG– Junge Kunst Aus CEE (2013.), Nagrada Essl Art Award (2013.).