Iris Lobaš Kukavičić – Odakle dolazimo? Što smo mi? Kamo idemo?

Pogled na kupolu iz unutrašnjosti Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

CIKLUS
Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona

IZLOŽBA
Iris Lobaš Kukavičić – Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?

22. 3. 2022. – 27.  3. 2022.

Na platou ispred Umjetničkog paviljona 22. ožujka 2022. godine, na obljetnicu zagrebačkog potresa, publici će se predstaviti renomirana hrvatska multimedijalna umjetnica Iris Lobaš Kukavičić. Autorica će predstaviti svoju ambijentalnu instalaciju naziva Odakle dolazimo?, Što smo mi?, Kamo idemo?. Riječ je o prvoj izložbi iz ovogodišnjeg ciklusa pod nazivom Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona,  koji se uspješno održava već drugu godinu za redom.

Rad predstavlja svojevrsnu refleksiju i poticaj masovne kolektivne svijesti i preispitivanja vlastitog identiteta u aktualnom vremenu. Sastoji se od 12 stiliziranih figura rađenih u drvu koje su animirane te video radom postavljene u suodnos s autorskom glazbom Srđana BerdovićaYamato uta / Pjesma Japana, koju izvode japanske perkusionistice, Fujii trio. Aludirajući na kaotičnost i neizvjesnost vremena u kojem se nalazimo, instalacija ne nudi odgovore, nego nastoji potaknuti promatrača na introspekciju i traženje odgovora unutar vlastitog bića.

Iris Lobaš Kukavičić (1976.,  Dubrovnik) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a magistrirala je i doktorirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Zaposlena je na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, u zvanju docentice. Održala je preko dvadeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Autorica je javnih skulptura u Hrvatskoj i Danskoj.

Autorica Ciklusa je Jasminka Poklečki Stošić, a autorica predgovora u katalogu izložbe je Anita Ruso Brečić.