“MÜNCHEN U PRVOM LICU” – čitanje fragmenta izvornih tekstova hrvatskih umjetnika koji su aktivno sudjelovali na münchenskoj likovnoj sceni

Povodom izložbe “Zagreb – München – hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Münchenu”, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, u srijedu, 27. siječnja 2010., s početkom u 18.00 sati, bit će izvedeno dramsko čitanjem fragmenata izvornih tekstova Ise Kršnjavog, Ljube Babića i Vladimira Becića iz godina kada su aktivno sudjelovali na münchenskoj likovnoj sceni.

Program pod nazivom “München u prvom licu” pripremili su autori izložbe, a izvodi ga Sven Jakir, akademski glumac iz Zagreba.

Iz teksta Ise Kršnjavog Pogled na razvoj hrvatske umjetnosti u moje doba, objavljenog izvorno u Hrvatskom kolu, Zagreb, 1905. godine:

“Stupio sam u školu prof. J. L. Raaba, jer me je C. Piloty savjetovao da to učinim. Raab je u svojoj risačkoj školi u duhu Pilotyjevu radio. Mi smo već u crtežima morali risati strogo realistično, pa smo morali studije dotjerati i prema raznolikim predmetima tehniku udešavati. Dobri uspjesi u toj školi uzdigli su mi dušu tako, da sam osjetio, kolika je slast umjetničkog stvaranja. Sasvim sam zagrizao u tu zadaću. Iza, kako sam bio godinu dana u Monakovu, došao je onamo i Ferdo Quiquerez, i to u Raabovu školu, dok sam ja prešao u školu Vilima Dietza. Došao je i Mašić, pa je stupio u školu Wagnerovu, gdje se je isto kao i kod Raaba radilo sasvim u Pilotyjevu duhu.”