Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2023.

Fotografija SofijaSilvije u prozorskom okviru u Botaničkom vrtu u Zagrebu

IZMEĐU DVA PAVILJONA

Umjetnički paviljon u Zagrebu obilježava Međunarodni dan muzeja od 15. do 20. svibnja programom pod nazivom IZMEĐU DVA PAVILJONA.

Program sadrži aktivnosti i radionice koje su proizašle i prate izložbu SofijaSilvije: Pendulum. Vodit će ih muzejska  pedagoginja Irma Besednik, kustosica izložbe Irena Bekić te studenti Nastavničkog odsjeka ALU s mentoricom, profesoricom Sonjom Vuk.

Kao i svake godine i ove godine 18. svibnja obilježava se Međunarodni dan muzeja. Kroz ovogodišnju temu Muzeji, održivost i dobrobit želi se ukazati na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost.

Tema se nadovezuje na izložbu Pendulum umjetnice SofijaSilvije koju je Umjetnički paviljon zbog izmještenosti programa postavio u izložbenom paviljonu i ekstrijeru Botaničkog vrta. Kroz svoju umjetničku praksu autorica kontinuirano propituje odnose u prirodi. Odstupajući od dominantne ideje da je čovjek superioran drugim vrstama, istražuje različite modalitete postojanja prirode, kao i odnose između ljudske i neljudskih vrsta.

Jedno od središnjih događanja Umjetničkog paviljona u Zagrebu povodom Međunarodnog dana muzeja je javno čitanje dijelova knjige Carolyn Merchant Smrt prirode koje će moderirati filozofkinja i feministkinja Karmen Ratković, a održat će se u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu.

Drugi dio programa je šetnja za građanstvo Između dva paviljona: Urbana divljina i na rasporedu je u subotu, 20. svibnja. Započet će u 10:00 sati, a publika će imati priliku od voditelja Botaničkog vrta, dr. sc. Vanje Stamenkovića, čuti zanimljive informacije o vrtu i načinima brige o ekosustavu vrta. U 11:00 sati uslijedit će kustosko vodstvo po izložbi SofijaSilvije: Pendulum koje će voditi kustosica izložbe i ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Irena Bekić.

S Urbanom šetnjom nastavit će se u 11:45 (predviđeno vrijeme početka) kada će publika imati priliku s dr. sc. Draganom Damjanovićem, redovitim profesorom i predstojnikom Katedre za modernu umjetnost i vizualne komunikacije na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prošetati kroz urbanističku zonu Lenucijeve potkove do Umjetničkog paviljona i saznati zanimljivosti iz povijesti arhitekture i urbanizma.

IZMEĐU DVA PAVILJONA: URBANA DIVLJINA

Program za građanstvo / Umjetnički paviljon u Zagrebu

četvrtak, 18. 5. 2023., 17:00, Izložbeni paviljon Botaničkog vrta u Zagrebu

Javno čitanje dijelova teksta Carolyn Merchant “Smrt prirode”. Čitanje moderira filozofkinja i feminstkinja Karmen Ratković.

Zbog organizacije molimo prijaviti dolazak na [email protected]

subota, 20.5. 2023., 10:00, Botanički vrt u Zagrebu

Urbana šetnja – vodstvo

10:00 vodstvo dr. sc. Vanje Stamenkovića po Botaničkom vrtu i

11:00 kustosko vodstvo kustosice izložbe i ravnateljice Umjetničkog paviljona Irene Bekić po izložbi SofijaSilvije Pendulum

11:45 vodstvo dr. sc. Dragana Damjanovića kroz urbanističku zonu Lenucijeve zelene potkove do Umjetničkog paviljona.

Vezani sadržaj