Kažimir Hraste : Dva djela, tri autora

MEDIJSKA OBAVIJEST

NOVA IZLOŽBA IZ CIKLUSA
Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona

Kažimir Hraste: Dva djela, tri autora

20. 7. 2021. – 12. 9. 2021.

Nova izložba u ciklusu Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona predstavlja rad uglednog hrvatskog kipara Kažimira Hraste.
Hraste je kipar vođen radošću življenja čije djelo odlikuju dijalog tradicije i suvremenosti te arhitektonski pristup građenju skulpture, a obilježeno je i autorovom privrženošću lokalnom kontekstu i tradiciji.
Na stepenicama Umjetničkog paviljona posjetitelje dočekuje Hrastina skulptura 1901. – 1907., iz 2016., poznata i kao Portret Ivana Meštrovića. U skulpturi, napravljenoj od željeza i stakla, svjedočimo spoju niza praznina i prostorne prodornosti – u njoj se isprepliću unutarnji i vanjski prostor. Rad je svojevrsni hommage Ivanu Meštroviću i njegovim formativnim secesijskim godinama provedenima u Beču. Nastao je kao site specific skulptura za izložbu u Galeriji Meštrović u Splitu, a ovom će prilikom prvi puta biti izložen u Zagrebu, u jednom novom kontekstu. Sa stepenica Umjetničkog paviljona, Meštrovićev portret gleda prema samom djelu velikog majstora – spomeniku Andriji Meduliću smještenom ispred Paviljona. Ovom kustoskom odlukom naglašava se čin posvete umjetničkim prethodnicima kao i ključna uloga Umjetničkog paviljona u povezivanju tradicije i vrhunske suvremene umjetničke produkcije.

Kažimir Hraste rođen je 1954. u Supetru na otoku Braču. Kiparstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Valerija Michielija, a 1984. završio je poslijediplomski studij kiparstva u Ljubljani. Jedan je od osnivača Umjetničke akademije u Splitu na kojoj je zaposlen kao redoviti profesor na Odjelu kiparstva. Priredio je četrdesetak samostalnih izložbi i oko dvjesto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je većeg broja spomenika u javnim i sakralnim prostorima, a djela mu se nalaze u nacionalnim galerijama i muzejima te privatnim zbirkama. Hraste je dobitnik više nagrada i priznanja i nositelj dva državna odličja: Reda Danice, s likom Marka Marulića te s likom Katarine Zrinske. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine.

Dodatne informacije, kao i fotografije rada, mogu se zatražiti putem info@umjetnicki-paviljon.hr

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona u Zagrebu
Umjetnički paviljon u Zagrebu
Trg kralja Tomislava 22, Zagreb
info@umjetnicki-paviljon.hr
+38514841070