Vitar Drinković: Emoticoin

Trg kralja Tomislava 22

U nastavku drugog po redu ciklusa izložbi, simbolički nazvanog Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, publici se predstavlja suvremeni hrvatski umjetnik Vitar Drinković, autor koji djeluje na sjecištu tehnologije, znanosti i umjetnosti.

Na javnoj površini ispred glavnog ulaza u zgradu Umjetničkog paviljona postavljena je nova interaktivna instalacija Vitra Drinkovića indikativnog naziva – Emoticoin. Ova instalacija koristi kameru i umjetnu inteligenciju kako bi za vrijeme trajanja izložbe skenirala javni prostor u koji je postavljena. Na temelju geometrije njihovih lica, raspoznaje emocije prolaznika te bilježi jesu li oni tužni, ljutiti, neutralno raspoloženi, sretni ili iznenađeni. Informacije o navedenim emocijama prikupljaju se i statistički obrađuju u svrhu generiranja grafikona koji je po izgledu sličan korisničkom sučelju za trgovinu dionica i kripto valuta (Trading view). Rad se nadovezuje na dosadašnje umjetničko istraživanje Vitra Drinkovića usmjereno, između ostaloga, na veze između umjetnosti i ekonomije te potvrđuje ulogu tehnologije i sudjelovanja publike kao neizostavne čimbenike njegove umjetničke prakse.

Vitar Drinković rođen je 1983. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2008. godine. Na istoj Akademiji diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije 2014. godine. Sudjelovao je na studentskim razmjenama i rezidencijama u Sjedinjenim Američkim državama, Velikoj Britaniji, Češkoj i Francuskoj. Samostalno izlaže od 2008. godine. Priredio je brojne samostalne izložbe te sudjelovao na skupnim izlaganjima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada, priznanja i stipendija, među kojima se recentno izdvaja prošlogodišnji izbor među finaliste Nagrade Radoslav Putar za 2021. godinu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Autorica Ciklusa je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, a kustosica  izložbe je Aneta Barišić.

Katalog izložbe