ZOLTAN NOVAK: Kontrola iluzije

Nastavljajući ciklus specifičnih likovnih projekata ponajboljih ostvarenja suvremene umjetničke produkcije vodećih hrvatskih umjetnika mlađe i srednje generacije u Umjetničkom paviljonu od 14. 10. do 8. 11. 2015. predstavljamo recentne radove slikara Zoltana Novaka.
Zoltan Novak pripada srednjoj generaciji hrvatskih umjetnika (1963.), diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1988. aktivno izlaže te je ostvario mnogobrojne samostalne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu – primjerice, 1996. Rim, Centro culturale degli artisti a, također je sudjelovao i na mnogobrojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, SAD-u, Češkoj i drugdje. Za svoj umjetnički rad dobio je nekolicinu nagrada (primjerice, 1989. Zagreb, nagrada za slikarstvo na 21. salonu mladih). Radovi mu se nalaze u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i u muzejima (primjerice, Moderna galerija i Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, Gradski muzej Vukovar u Vukovaru). Dobitnik je godišnje nagrade Vladimir Nazor 2009. za izložbu “Noćne ptice” u Gliptoteci HAZU. Izvanredni je profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Izložba Zoltana Novaka u Umjetničkom paviljonu bit će njegovo prvo izlaganje u ovoj instituciji. Zoltanova izložba realizirat će se u okviru ciklusa ambijentalnih izložbi koje se već niz godina vrlo uspješno priređuju u Paviljonu i pobuđuju značajnu pažnju i publike i struke. Bit će zanimljivo vidjeti Novakova recentna djela, izuzetno velikih formata, slikama upravo za prostor Umjetničkog paviljona. Autorstvo izložbe potpisuju Olivier Kaeppelin (direktor Fundacije Maeght) i Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona.