STANKO JANČIĆ – RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

4.2.5
4.1.1
4.1.1
4.1.1

Retrospektivna izložba hrvatskog kipara Stanka Jančića otvorena pred kraj 2003. godine predstavila ga je u kompletnosti njegovog opusa, s težištem na djelima nastalim u posljednjih dvadesetak godina na kraju kojih je nastao posebno značajan ciklus Čaj u pet. Jančić je ranim radovima vezan uz naturalistički način oblikovanja odnosno tradiciju ekspresivnog realizma koji je za relativno kratkog djelovanja u grupi Biafra dobio i oznaku angažirane umjetnosti, s približavanjem svojevrsnoj estetici ružnog. Zaokupljen je stanjima otuđenosti, tjeskobe, ljudskih stradanja. U poliesteru, u kojem u tom periodu gradi svoje skulpture, ostvario je poseban taktilitet površine i volumena sukladan sadržaju djela. U istom materijalu oblikuje i ostvarenja hiperrealističnog izričaja najčešće s temom ženskog akta u senzualiziranoj formi erotskog prizvuka. Naglašenom kolorističkom komponentom Jančić nadilazi kromatiku inkarnata stvarajući napetost potenciranu različitošću položaja.

Na djelima nastalim u posljednja dva desetljeća 20. stoljeća Jančić analizira fenomen niza formi na potki nekoliko modula kroz varijacije, mutacije i pretvorbe kompozicijskih izvedenica, s ulaženjem u strukturu volumena u mijeni početnog oblika figurativnog karaktera, odnosno asocijativnosti predmeta. U sukcesivnosti scene ritmizirani su oblici čitke silhuete i stilizirane figurativnosti pokretom dovedeni do uzbudljivog likovnog događaja.

Na izložbi je bilo izloženo stotinjak skulptura izvedenih u poliesteru, gipsu, a određen broj od njih je izliven u bronzi.

Autor izložbe je Ive Šimat Banov.