STAHOV: Skulpture

Ljubomir Stahov (1944.) nedvojbeno je jedan od najintrigantnijih suvremenih hrvatskih umjetnika čiji je plodan i raznovrstan opus kritika visoko vrednovala.

Ova se konstatacija potvrđuje kroz njegovo stvaralaštvo u svakom likovnom mediju u kojemu se izražavao: slika, crtež, grafika i – skulptura. Svakako je važno napomenuti da se Stahov kontinuirano izražava u svakom mediju u kojemu je ostvario i iznimno značajne likovne cjeline usustavljene u vlastitom i autorski prepoznatljivom idiomu. Ovom izložbom u Umjetničkom paviljonu prvi puta se pokazuje hrvatskoj kulturnoj javnosti njegov cjelokupni kiparski opus u recentnom izboru kroz gotovo dva desetljeća i dakako, napokon upoznaje Stahova kipara i time ga kontekstualno iščitava kao vrijednu dionicu suvremenog hrvatskog kiparstva.
Na izložbi se prikazane kiparske forme u različitim materijalima: bronca, kovano vareno željezo, terakota, glazirana keramika, krom… i dr. Na izložbi su naročito naglašene robusne vertikalne forme od crnog nehrđajućeg čelika po kojima autor često aplicira čeličnim žicama kružnoga navoja, gdjekad pločastog, ili pak «mrljaste» nakupine varenog željeza naglašavajući njihove simboličke konotacije, zatim iracionalno i podsvjesno i time poantirajući njihovu višeslojnu strukturu osebujnom likovnom izražajnošću.

Autor izložbe je likovni kritičar Milan Bešlić.