SofijaSilvia: Pendulum

Botanički vrt Biološkog odsjeka PMF Sveučilišta u Zagrebu, Trg Marka Marulića 9a

SofijaSilvia, Pendulum, 2023.

Kustosica izložbe: Irena Bekić

Kroz svoju umjetničku praksu SofijaSilvia kontinuirano propituje odnose u prirodi. Odstupajući od dominantne ideje da je čovjek superioran drugim vrstama, istražuje različite modalitete postojanja prirode. Primjerice, kamerom zahvaća divlje i kultivirane krajolike, životinje u prirodnom ili nametnutom okruženju, zatečene strvine ili postkatastrofična stanja prirode. Nadalje, bilježi stanja prirode uspostavljena logikom ljudskog poretka – organiziranjem, vrednovanjem, proučavanjem, indeksiranjem – u sustavima kao što su nacionalni parkovi, botanički vrtovi i prirodoslovni muzeji. Ispod začudno lijepih prizora uspostavljaju se mreže složenih ekoloških narativa koji govore o potrebi prepoznavanja mogućnosti ravnopravnog suživota vrsta u heterogenoj prirodi, o njihovoj krhkosti i snazi.

Postavljajući izložbu u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, SofijaSilvia koristi prostor vrta kao polazište, zatečeno stanje i uspostavljeno semantičko polje. Ona stvara site-specific instalaciju u kojoj su prostor i kontekst znanstvenog vrta umjetnički resurs i materijal isto kao što su to i fotografije i stvarni krajolici koji su fotografijom zahvaćeni.

Interijer izložbenog paviljona Botaničkog vrta koji zimi služi kao oranžerija pretvara u studijsku sobu, pozivajući publiku na pogled izbliza i na promišljanje o ciklusima života i prirode.

U prostoru vrta izlaže fotografije opožarene šume s još vidljivim tragovima dima i vatre ugrađene u ovalne okvire starih prozora. Ove umjetničke instalacije koje djeluju poput light boksova smještenih u sjeni drveća, pogledi su na katastrofu iz idealnog vrta.

Umjetničin pristup strateški je postupak u smjeru uspostavljanja višestrukosti postojanja kao i diskurzivnih polja u kojima se suprotstavljaju divlja i kontrolirana priroda, različiti filozofski i znanstveni koncepti. U konačnici, ona ukazuje na nužnost ekološkog pregovaranja, točnije, utvrđuje stanje hitnosti jer je vrijeme pregovora već prošlo, a time je odgovornost za vlastitu okolinu još veća.

Fotografije s otvorenja izložbe u Botaničkom vrtu 22. travnja. (foto: Sanja Bistričić Srića)

Fotografija SofijaSilvije u prozorskom okviru u Botaničkom vrtu u Zagrebu

SofijaSilvia (Silvia Potočki) diplomirala je na Odjelu za umjetničku fotografiju pri FAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti, Visokoj školi za film i televiziju u Pragu te magistrirala na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Izlagala je u Hrvatskoj i inozemstvu te su joj radovi objavljeni u časopisima Dazed and Confused (UK), Camera Austria International (Austrija), Blok, Fotograf i Elle (Češka), Fotografija i Emzin (Slovenija) te Kontura, Čovjek i prostor i Oris (Hrvatska). Dobitnica je rezidencijalnih boravaka s EU Japan Festom za program ostvaren u suradnji s Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka, Hrvatska ‘European Eyes on Japan’ (2019.), s European AIR Kuberton / Krinzinger (Hrvatska, 2018.) i Français Institutom (Pariz, 2017.). Radovi joj se nalaze u većim hrvatskim i međunarodnim javnim i privatnim zbirkama.

Više o autorici na: sofijasilvia.com

Likovni postav izložbe Pendulum: SofijaSilvia
Tehnička realizacija: Damir Martinec, Mirko Pokrajčić
Grafički dizajn: Rafaela Dražić