Remek-djela zbirke Hanžeković

Briga za privatne zbirke umjetničkih djela, prikupljenih od strane pojedinaca, jedan je od važnih oblika brige za baštinu. Rijetka prigoda susreta sa djelima koja su pohranjena u privatnim prostorima prilika je za brojne ljubitelje umjetnina da se upoznaju sa nedostupnom baštinom. Stoga je Umjetnički paviljon pokrenuo ciklus “Privatne kolekcije u javnoj instituciji” u okviru kojega prezentira privatne kolekcionare i njihove kolekcije.

Ciklus je pobudio već svojom prvom izložbom (Kolekcija Vugrinec – remek-djela hrvatske moderne) znatan interes javnosti. Izložba je dobila veliku medijsku pozornost, a Ciklus visoke ocjene stručne javnosti.

Nova izložba ovoga Ciklusa predstavit će izuzetno kvalitetnu zbirku poznatog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Zbirka, svojim opsegom vrlo impozantna, sadrži gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena s kraja 19. i 20. stoljeća. Neka su djela svojom kvalitetom i značajem unutar opusa nadrasla važnost osobnoga prikupljanja i slove kao vrhunci umjetničkih opusa i međaši unutar domaće likovne produkcije. U kritičkom izboru autorica Jasminke Poklečki Stošić i Petre Vugrinec podastrijet će se najzanimljiviji segmenti zbirke iz redova autora 19. i 20. stoljeća, od kojih su neki, poput Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije, Roberta Auera, Marijana Trepšea, Vilka Gecana, Ljube Babića ili primjerice Marina Tartaglie, zastupljeni prekrasnim primjercima njihova opusa, neizbježnima prilikom organizacije retrospektivnih presjeka. No izložba će pokazati i neka sasvim nepoznata djela intrigantna stručnoj javnosti, ali i svim ljubiteljima umjetnosti.

Izložbeni Ciklus privatnih kolekcija cilja na širi  publicitet i ima za namjeru u galerijski prostor privući i one posjetitelje koji nisu do sada bili uključeni u ciljane skupine. Popularnost kolekcionara, poput Davora Vugrinca, a u ovoj prilici Marijana Hanžekovića, ali i osebujnost njihovih kolekcija, upravo je sadržaj kakav nam se čini idealan za privlačenje većeg broja novih ljubitelja umjetnosti, što bi trebao biti i krajnji cilj našega nastojanja.