OPTIMALNE PROJEKCIJE – Suvremena fotografija iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije

Odabirom od 21 fotografa iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije, Hrvatski Fotosavez nastavlja biennalnu tradiciju predstavljanja najzanimljivih događanja na svjetskoj fotografskoj sceni. Autor koncepcije izložbe je Želimir Koščević, programski savjetnik Foto Galerije Lang u Samoboru. Izložbu prati katalog s uvodnim tekstovima prof. Želimira Koščevića i dr. Irine Chmyreve. Nakon Zagreba, izložba će biti otvorena početkom kolovoza i u Muzeju suvremene umjetnost Istre u Puli.

Prilikom boravka u Moskvi krajem ljeta 2011.g. prof. Koščević se osobno susreo s više od pedesetak mlađih fotografa iz Ruske Federacije, Ukrajine i Bjelorusije a pregledao je i oko 120 portfolia. Na osnovu prikupljenih informacija, konačnim odabirom od dvadeset i dva fotografa/fotografkinja s oko 200 fotografskih radova, stvoren je izuzetno zanimljiv pregled stanja na novijoj fotografskoj sceni u Ruskoj Federaciji, Ukrajini i Bjelorusiji. Prilikom odabira prof. Koščević se konzultirao s ruskim kolegama g. Evgeny Bereznerom i gđom. Irinom Chmyrevom.
U stvaranju osnovnog koncepta izložbe vodilo se računa o činjenici da je ovo prvo grupno predstavljanje ruske fotografije u Hrvatskoj, te da je to prilika da se putem medija fotografije publika upozna sa suvremenom ruskom svakodnevnicom, viđenom okom i kamerom talentiranih ruskih fotografa. Ta svakodnevnica nije povezana samo s urbanim životom velikih gradova, već i svakodnevnicom u širom Rusije. Poneki fotografi usredotočili su svoju pažnju na ruralni život, drugi na gradske pejsaže. Odabrane fotografije ilustriraju sukob novog i starog, a u pojedinim slučajevima i dramu socijalne i kulturne konfrontacije. Izložba pokušava dočarati tzv. „rusku dušu“ a široki tematski raspon pruža publici zanimljivu informaciju o suvremenoj Rusiji.

Evgeni_Zaluznij_web

Na izložbi će biti izloženi radovi 21 fotografa (Dmitry BeliakovPavel GolovkinLucia GanievaSergey Karpov, Leonid Klenin, Anastasia KichiginaVyacheslav KorolevMarina KruglyakovaIvan MikhaylovAlexey MalgavkoAleksey MyakishevVia MuraginaAlex NaanouUladzimir ParfianokNatasha PavlovskayaIlya PitalevPavel SmertinEvgeni ZaluzhnyAlexander PetrosyanVladimir Sokolaev, a svaki autor će biti predstavljen s 8 – 10 fotografskih radova.