Neli Ružić: Timescape – vremenski pejzaž

Galerija Podroom, Kulturni centar Beograda

Naslovna fotografija izložbe Neli Ružić - Vremenski pejzaž

Kustosica: Irena Bekić

Nakon Zagreba, u Palči Vranyczany, Umjetnički paviljon u Zagrebu, predstavlja izložbu umjetnice Neli Ružić Timescape u Beogradu. Izložba se održava u suradnji s Kulturnim centrom Beograda u Galeriji Podroom.

U beogradskoj verziji pod nazivom Timescape – vremenski pejzaž, autorica pretvara prostor galerije u eksperimentalni prostor, vremenski laboratorij premrežen osima heterogenog vremena. Pojam Timescape, odnosno vremenski pejzaž, upućuje na prostor kao nužnost da bi se sagledalo vrijeme ili objasnila njegova višestrukost. Usto, pejzažu je imanentan pogled, perspektiva i drugi, a time i društvo, susreti ili zajednice, kao i odnosi koji su oblikovani u vremenu i oblikuju ga. Beogradska izložba uključuje i  eksperimentalni film i umjetničku knjigu Nigdina/NOWhere. U tim radovima, autorica nastoji shvatiti vrijeme svojih izostanaka iz prostora u kojima je živjela, koristeći kao polazište uklonjeni spomenik Bogdana Bogdanovića Cvijet slobode na kliškoj tvrđavi.

Prolazak kroz galeriju obilježen je izmjenjujućim ritmovima pojedinačnog ljudskog, povijesnog, distopijskog i znanstvenog vremena, ubrzanja uslijed kapitalističkog zahtjeva za produktivnošću te kontemplacije, u konačnici nas pozivajući na usporavanje.

Neli Ružić multimedijalna je umjetnica koja istražuje percepciju vremena i različite aspekte temporalnosti u odnosu na povijesne narative, preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja i migrantsku izmještenost. U svom radu koristi različite medije poput intervencija u javnom prostoru, objekata, instalacija i video instalacija te procesualnih radova koji uključuju arhivske i dokumentarne prakse. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj, Europi, SAD-u i Latinskoj Americi. Dobitnica je druge nagrade [email protected], MSU, Zagreb (2016.), stipendije Conacyt, Meksiko (2012.-2013.); stipendije Grada Splita (1996.), stipendije ArtsLink (1996.) za rezidenciju u Headlands Center for the Arts, Sausalito, SAD te Nagrade Biennala Mladih, Moderna Galerija u Rijeci (1993.). Njeni radovi se nalaze u kolekcijama Galerije umjetnina u Splitu, MMSU Rijeka, MSU Zagreb, Galerije Marino Cettina u Umagu, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona.

Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i magistrirala na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko City gdje od 2003. do 2012. godine predaje na ENPEG La Esmeralda, Centro Nacional de las Artes. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti u Splitu gdje 2014. osmišljava koncept i program Galerije Škola koju vodi do 2018. godine. U zvanju docenta predaje na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Živi i radi u Splitu.

Više o umjetnici na:  https://neliruzic.com/ 

Neli Ružić – Timescape – vremenski pejzaž

16. 3. – 22. 4. 2023, 

suradnici na radovima: Tonči Bakotin, Studio Sensoria, na audio instalaciji Imamo li plan za jučer?, 2021.Darko Škrobonja na videu za instalaciju Disati zajedno (mjerenje kozmosa), 2021. Carole Chargueron za zvučnu kompoziciju za instalaciju Disati zajedno (mjerenje kozmosa)” Carole Chargueron je dio “Nacionalnog sustava umjetničkih stvaratelja – SNCA” / “parte del Sistema Nacional de Creadores de Artes – SNCA”. Zvučna kompozicija realizirana je zahvaljujući “Sustavu podrške kreativnosti i kulturnim projektima – (SACPC)” / La composición sonora fue realizada gracias al “Sistema de Apoyos a la Creación y Proyectos Culturales – (SACPC)” 
zahvale: ANA Elizabet, Brian Willems, Carole Chargueron, Ćirila Ružić, Eric del Castillo, Gildo Bavčević, Goran Ferčec, Ivana Meštrov, Jasen Boko, Luka Ružić Marušić, Marija Paparella, Pablo del Castillo Ružić,  Tončica Šiškov, Toni Meštrović, POGON-Zagrebački centar za ne-zavisnu kulturu i mlade.
i svim sudionicima na radu Disati zajedno (mjerenje kozmosa)

likovni postav: Neli Ružić 
tehnička realizacija: Marco Minniti
grafički dizajn: Bojana Aleksijević
produkcija: Jasmina Petković
organizacija: Zorana Đaković Minniti
Odnosi s javnošću: Mirjana Boba Stojanović

Izložba je realizirana u suradnji između Umjetničkog paviljona u Zagrebu i Kulturnog centra Beograda.

Realizacija programa galerije Podroom pomažu Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Galerija Podroom
Trg Republike 5/-1
Kulturni Centar Beograda
www.kcb.org.rs
radno vrijeme izložbe 12:00-20:00 sati

podroom


Vezani sadržaj