MATKO VEKIĆ: ŽIVOTINJSKI KRUG – ZODIJAK

Autori izložbe: Tonko Maroević i Ivan Vukoja

ETAPE SOLARNIH PUTANJA

Strogo koncipirani program zodijakalnih znakova olakšan je slobodom povezivanja ikoničkih i simboličkih razina. Istina, svaki je znak nebeske hijerarhije “prizemljen”, supstituiran nekim priručnim znakom iz automobilske industrije.(…)

(…) simboli Mercedesa, Volkswagena, Citröena, Nissana, Opela i inih dolaze tek kao začin misaone konstrukcije, a ne kao obvezatni ključ legitimnog tumačenja, kao što i nebeski znakovi Sunčevih postaja imaju ponajprije vrijednost sugeriranja kromatskih i atmosferskih napona slike /dakako, računajući na njihov zračni, zemni, vatreni ili vodeni karakter/.(…)

Mislim da smijemo zaključiti kako slikar koristi zodijak ne kao rezervoar gotovih značenja nego kao repertoar znakova koji se dadu modificirati, drugačije iščitati;(…)

Tonko Maroević, iz predgovora

OKRUTNOSTI KRUGA

 Shema nam pokazuje da je riječ o simbolici sustava sedam planeta. Lijevo i desno od središnjeg dijela u simetričnim izložbenim dvoranama  imamo po šest slika iz čijih naziva je jasno da se radi o simbolici Zodijaka. (…)

Svaki znak Zodijaka po sebi je već jedan simbol koji, s jedne značenjske razine, upućuje na određenu zvjezdanu konstelaciju, a s druge, na skup osobina (kvalitativnih određenja)  karakterističnih za taj znak. (…)

Slike na suprotnim i međusobno najudaljenijim plohama izložbenog prostora nazvane

(+) Prvaci od Svijeta i (-) Manekenke predstavljaju točke polarizacije energetskog/značenjskog polja kojeg producira planetarni generator u središnjem kružnom prostoru. (…)

Ivan Vukoja, iz predgovora