KSENIJA TURČIĆ “Kaleidoskop” u okviru ciklusa ambijentalnih izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika za Umjetnički paviljon

Unazad desetak godina Umjetnički paviljon pokrenuo je ciklus site-specific izložbi, odnosno izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika rađenih namjenski za prostor Umjetničkog paviljona. Cijeli ciklus, kao i izložbe, imali su izvrsnu recepciju kod struke, medija i publike. Stoga iz godine u godinu nastavljamo s promocijom suvremenih umjetnika upravo unutar ovoga ciklusa. Nova izložba u ciklusu je izložba Kaleidoskop ugledne video umjetnice Ksenije Turčić. Umjetnica ga je koncipirala u 14 video snimki sa zvukom u prostornu instalaciju, koja dokumentira izvanjski prostor okruženja zgrade Paviljona. Video snimke su montirane od dokumentarnog i izabranog materijala koji Ksenija Turičić bilježila kamerom unutar godine dana kako bi dobila zaokruženu cjelinu svih godišnjih doba i doba dana. Ksenija Turčić snima iz rakursa prolaznika one dijelove koje ne promatramo dok prolazimo i koji se nalaze iznad našeg svakodnevnog pogleda, a podsvjesno utječu na naše kretanje, raspoloženje, reakcije.

Montiranim, minimalističkim video snimkama ispunjen je cijeli prostor Paviljona te je tako unijeto izvanjsko okruženje (vrhovi zgrada, dijelovi neba, gornji dijelovi pročelja s ukrasnim elementima koje nikad ne promatramo) u unutarnji prostor. Želja je autorice prostor oblikovati instalacijom od video snimki projiciranih na zidove (u gornjem rakursu i ispod kupole), zrcala i zvukova koji su kreirani od dokumentarnih snimki mjesta izvan pogleda unutar godine dana. Ovaj rad se nadovezuje na prijašnji umjetničin rad s minimalističkim prostornim instalacijama koje su oblikovane od reflektirajućih i prozirnih materijala. Umjetničina namjera je pokušati napraviti prostornu instalaciju s elektronskim slikama. Umjetnički paviljon je sagrađen kao hram umjetnosti na inicijativu jednog od najznačajnih naših slikara Vlahe Bukovca. Tada je njegova intencija bila da se ljude dovodi na razgledanje izložbi. Suvremenost nastoji otvoriti svijest o prostoru koji nije odvojen zidovima od života, već je njegova dokumentacija. Ovim radom umjetnica želi izbrisati granice između izvanjskog i unutarnjeg prostora subjektivnim dokumentiranjem određenog vremenskog perioda.

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu je Rada Iva Janković.

Više o umjetnici:

Wikipedija

www.ksenijaturcic.com

intervju 2012.