KRISTINA LEKO I DAVID SMITHSON: Veliko hrkanje / Snoring in the USA – 14 kanalna video instalacija

Snoring in the USA je višekanalna video instalacija, poetsko i ironično djelo koje se bavi Amerikom i našom fascinacijom njome; vizualni esej o slikama-klišejima koji preuzima elemente road movies, bilježeći putovanje automobilom kroz američki zapad. Iako je motivacija umjetnika vrlo osobna, eksperimentalna dokumentarna forma je glavna odrednica djela. Monumentalni postav instalacije u Umjetničkom paviljonu će kroz 14 projekcija velikog formata propitati odnos dokumentarno relevantne informacije, naracije i apstraktne slike, tematizirajući pri tome suvremeno globalno vizualno nasljeđe. Instalacija pokazuje neke od najvažnijih lokacija iz povijesti filma (Veliki kanjon, Monument Valley, Las Vegas, etc.), ali i bezimene gradiće, benzinske crpke, drive-in groblja. Materijal snimljen 2003. godine kroz snimke radijskih i televizijskih programa ujedno bilježi povijesni trenutak, američku borbu protiv terorizma i rat u Iraku.

Videom je zabilježeno tjedan dana putovanja po regiji Colorado platoa, od ponedjeljka do nedjelje. Sedam video projekcija prikazuje noćne video zapise: infra crvenom kamerom načinjene snimke kreveta u hotelskim sobama na kojima muškarac i žena spavaju. Svaka je noć snimljena kompletno, a u finalu gledamo dvadeseto-minutnu montažu. Zvučnu sliku čine razne vrste disanja, stenjanja i hrkanja, a na početku svakog noćnog videa, u offu čujemo dijelove televizijskih programa sa npr. dijalozima iz western filmova, vijestima i sl. Drugih sedam projekcija prikazuje dnevne zapise snimljene uglavnom iz automobila duž prijeđenih 3200 kilometara kroz države Wyoming, Colorado, Utah, Nevada i Arizona.

snoring-web-002

Gledamo impresivne pejzaže, nebrojeno puta viđene prizore, uobičajene scenografije western i “on the road” filmova, potom svakodnevni život u malim gradovima; promiču kuće, ljudi, automobili, benzinske crpke, vidimo kafiće, shopping centre, groblja, mali muzej Navajo heroja smješten u Burger Kingu, i uvijek ponovo – američku zastavu. Zvučna pozadina je povremeni dijalog između vozača i suvozačice, te radijski program: glazba, reklame i vijesti. Vijesti se uglavnom odnose na predsjednika G.W.Busha i njegove aktivnosti u borbi protiv terorizma, Irak, Iran i Afganistan. Jednim dijelom ovi video snimci sadrže i snimke televizijskih ekrana snimljenih na kraju dana, u hotelu prije spavanja (npr. isječak iz razgovora sa Michelom Mooreom o razlozima Bushevog napada na Iran, te dio razgovora sa Noamom Chomskim o socijalizmu i o antiratnim demonstracijama).

Jukstapozicija hrkanja sa ikonografski profiliranim klišeiziranim prizorima Amerike snimljenim iz automobila je osnovni konceptualni i oblikovni element djela. Nadalje, snimke iz automobila koji se kreće relativno velikom brzinom imaju po svojoj monotonosti meditativni karakter. Takve je snimke teško prestati gledati jer nemaju kraja. S druge strane, pejzaž koji prolazi pored nas evocira avanturu, te je tipični element “on the road” filmova. Sučeljavanje tipičnih prizora Amerike, s kakvima smo familjarni zbog njihova velikog prisustva u medijima, s ponekad iritantnim zvukom hrkanja postavlja publiku u zbunjujuću situaciju. Postavom instalacije zvuk hrkanja nametnut je kao “sound track” svim video projekcijama. Ta iritacija “nepristojnim” zvukom sadrži i ironičku poruku, te ima namjeru u gledatelju izazvati odmak prema ljepoti prizora tj. pejzaža koji gledamo. Vizualno, sedmerostrukoj slici sa prizorima Amerike, suprotstavljeno je sedam crnobijelih, statičnih kadrova u kojima se gotovo ništa ne zbiva, nego dvoje spavaju, isključeni iz tog svijeta koji hipnotički gledamo.

Tekst: Mirela Ramljak Purgar i Krešimir Purgar