Kolekcija Pavla Beljanskog: Biseri moderne

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne (Novi Sad) projekt je koji se priprema unazad dvije godine, a u kojemu sudjeluju dva hrvatska muzeja – Moderna galerija iz Zagreba i Umjetnički paviljon u Zagrebu, te Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, Srbija.

Izložba u Umjetničkom paviljonu traje od 19. 11. 2015. do 10. 1. 2016. (izložba je produžena do 17.1.2016.), a predstavlja ponajbolja djela iz umjetničke zbirke čuvenog kolekcionara i diplomate, Pavla Beljanskog. Autori izložbe su upraviteljica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, dr. sc. Jasna Jovanov i dr. sc. Zvonko Maković, koji je ujedno i kustos izložbe.

Službena stranica: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad
Google Arts & Culture: The Pavle Beljanski Memorial Collection

Kolekcija Pavla Beljanskog: Biseri moderne

Osvrt izložbe je na djelima u razdoblju od kraja 19. stoljeća do kasnih 50-ih godina 20. stoljeća, i one umjetnike koji su se razvijali i djelovali u europskim centrima poput Beča, Münchena, Praga, Pariza. Istovremeno je riječ o umjetnicima koji su ostavili neizbrisiv trag i dali izuzetan doprinos u kreiranju umjetničkih tokova u regiji, poput Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Stojana Aralice, Ignjata Joba, Ivana Tabakovića, Ivana Radovića, Zore Petrović, Nadežde Petrović, Marina Tartaglije i drugih. Njihov rad predstavlja okosnicu kolekcije Pavla Beljanskog koja istovremeno predstavlja i antologijski izbor aktualnih umjetničkih tokova europskih centara u kojim je sam kolekcionar živio i boravio tijekom diplomatske karijere. Vlaho Bukovac, koji je svojevremeno bio inicijator izgradnje Umjetničkog paviljona, na ovoj je izložbi predstavljen svojom čuvenom slikom “Velika Iza”, koja je dio kolekcije Pavla Beljanskog.

Izložbu čini izbor od oko 80 umjetničkih djela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Cijeli projekt je nastao u suradnji triju institucija – Umjetničkog paviljona, Moderne galerije i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Naime, paralelno, za vrijeme trajanja ove izložbe u Umjetničkom paviljonu, izložba Moderne galerije – Miroslav Kraljević i sljedbenici – predstavljena je u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

U sklopu izložbe postavljena je i TAKTILNA GALERIJA s ciljem prezentacije nekolicine radova na izložbi putem dodira i zvuka. Multisenzorna galerija namijenjena je slijepim i slabovidnim osobama kojima je osiguran besplatan ulaz na izložbu.

Otvorenje izložbe: 19. studenog 2015.