KATA MIJATOVIĆ: Između neba i zemlje

HRVATSKI PAVILJON IZ VENECIJE U UMJETNIČKOM PAVILJONU U ZAGREB

Projekt Između neba i zemlje medijalne umjetnice Kate Mijatović s velikim je uspjehom predstavljao Republiku Hrvatsku na 55. bijenalu u Veneciji. Izbornik i kustos izložbe je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi. Izložba je koncipirana kao ambijentalna instalacija koja objedinjuje interaktivni web portal Arhiv snova s video radovima i dokumentacijom performansa, koje je umjetnica izvela tijekom dvadeset godina svojeg bavljenja temom nesvjesnog. Postav premijerno u Hrvatskoj uključuje i veliku projekciju videa rađenog po performansu Nesvjesno: Canal Grande, koji je umjetnica izvela na otvorenju Bijenala.
Središte instalacije je lebdeći kavez s konzolom koja posjetiteljima omogućuje pristup arhivu snova i unos opisa vlastitog sna. Tekst se istovremeno projicira na zid i formalno spaja s arhivom umjetnice projiciranim na osam monitora koji ga okružuju.

Tijekom Bijenala više od 2000 posjetitelja unijelo je opise svojih snova i tako pridonijelo umjetničinoj strategiji akumuliranja i oslobađanja nesvjesnog. Globalni odaziv posjetitelja potvrdio je da projekt nisu samo pojedinačno ispričani snovi, već da je svaki zapis sna tek dio jedne opće slike, nečeg što nam je svima zajedničko, a to je sposobnost uma da stvara slike svjetova i uključuje ih u percepciju stvarnosti.Riječ je o kontinuitetu i početku: kontinuitetu pozornosti na fenomen potiskivanja nesvjesnog u Zapadnoj civilizaciji, te početku omasovljavanja pozornosti na jednu suptilnu umjetničku praksu koja je ovu trajnu kulturološku ambiciju privela multidisciplinarnom ductusu suvremenoga vizualnog stvaralaštva, disciplinama instalacije i performansa te njihovih izvedenica u medijima videa i fotografije, otvorenim participativnom iskustvu publike kao zametku jedne utopijski šire sveljudske promjene ponašanja u kojoj aktivno sudjelovanje zamjenjuje pasivni konzumerizam.

Pogledajte video: Markitin san, Canal Grande, Boženin san

O Arhivu snova: https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=50889

Kata Mijatović na Venecijanskom bijenalu: https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=50665