BORIS DEMUR: Spiralno putovanje

Boris Demur (Zagreb, 1951.) slikar, konceptualni i multimedijalni umjetnik, performer, teoretičar, buntovnik, humanist, jedan je od najradikalnijih i najprovokativnijih protagonista suvremene likovne scene. Svojim analitičkim pristupom svestrano angažiranog umjetnika, kreativnim aktivizmom i jedinstvenim autorskim konceptom spiralnoga akcijskog slikarstva kao likovnim fenomenom i autonomnim oblikom umjetničkog djelovanja, obilježio je hrvatsku umjetnost u protekla četiri desetljeća.
Izložbeni projekt u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, pod nazivom Spiralno putovanje, jedan je iz već poznatog paviljonskog ciklusa specifičnih projekata ambijentalnog karaktera u sklopu kojeg će se predstaviti radovi spiralnog slikarstva i kiparstva proizvedeni u samom prostoru Paviljona
Cijeli projekt je koncipiran u dva dijela: najprije kao radni, otvoreni atelje, potom kao izložbeni, pretvarajući galerijski prostor u poprište spiralnog zbivanja svojstveno načinu i duhu njegova performativnog, akcijskog umjetničkog djelovanja u javnim gradskim prostorima još u sklopu Grupe šestorice autora iz sredine sedamdesetih.
Ovim činom svojevrsne spiralne gigantomahije pokazat će se sva osebujnost duktusa i njegove slikarske i kiparske poetike te intelektualna provokativnost Demurova umjetničkog koncepta o kojem sam umjetnik kaže: »Spiralno slikanje je spiralni prirodni događaj, jednostavan i istinit. Motiv spirale je u stvari prirodni proces, a taj proces je postao metodom moga slikarstva».

demur0001_web

Prva faza projekta prati realizaciju četiri velike spiralne kompozicije (5x9m i 6x10m) koje umjetnik izvodi kao spiralni slikarski performans na podu interijera Paviljona slikanjem metlom, rukama i tijelom na crnom keperu bijelim betonskim akrilom, demonstrirajući na taj način sam proces rada i metodologiju nastanka djela kao ritualni spiralni ples, akciju, umjetnički čin, a cijeli proces će biti dokumentiran videom, uz nazočnost publike.
Druga faza projekta obuhvaća postav naslikanih radova, uz projekciju video i foto zapisa works in progres, te službeno otvaranje izložbe na kojem će umjetnik izvesti i svoj spiralni kiparski performans pješčanim prahom na podu središnjeg prostora Paviljona. Tijekom realizacije projekta publika će imati priliku sudjelovati u cijelom procesu rada od neposredne izvedbe do prezentacije radova u galerijskoj postavi.


Izložbeni projekt Spiralno putovanje započinje radnim dijelom, slikarsko-kiparskim performansom, javnim spiralnim slikanjem na velikim platnima u Paviljonu od 29.11.do 06.12.2013. – Otvoreni atelje Borisa Demur – u nazočnosti medija i posjetitelja, nakon čega je, dovršenjem postava, predviđeno i službeno/svečano otvaranje izložbe na Dan Umjetničkog paviljona 15. prosinca 2013.g. u 12 sati. Autor predgovora je Zdenko Rus. Radovan Vuković autor je koncepcije i kustos izložbe. Izložba ostaje otvorena do 05. siječnja 2014.g.

O autoru: Boris Demur diplomirao je slikarstvo 1975. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raoula Goldonija. Iste godine upisao je, a 1977. diplomirao grafiku u klasi prof. Alberta Kinerta, te paralelno pohađao Majstorsku radionicu Ljube Ivančića. Od 1994. djeluje kao slobodni umjetnik, a od 1975. član je HDLU-a. Između ostalih aktivnosti jedan je od osnivača i član Grupe šestorice autora (Demur, Jerman, Stilinović, Martek, S.Stilinović, Vučemilović) koja je svojim izložbama-akcijama, projektima i performansima djelovala od1975. do 1978. god. u javnim gradskim prostorima. Do sada je priredio oko 80-tak samostalnih te sudjelovao na preko 200 skupnih slikarskih i kiparskih izložaba, akcija i performanasa, autorskih koncepcija u zemlji i svijetu, između ostalog i kao hrvatski predstavnik na 23. internacionalnom bijenalu u Sao Paolu (1996). Iste godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je više vrijednih nagrada i priznanja. Djela mu se nalaze u zbirkama i stalnim postavama značajnijih muzeja i galerija te brojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu.
Godine 2004. priređena mu je retrospektivna izložba slikarstva i kiparstva u Modernoj galeriji u Zagrebu s radovima nastalim u rasponu 1970 – 2000. u autorskoj interpretaciji povjesničara umjetnosti Zdenka Rusa, a 2011. tiskana i opsežna likovna monografija u izdanju Art magazina Kontura s potpisom istog autora, koji je i pisac teksta u katalogu izložbe u Umjetničkom paviljonu.