BOJAN ŠUMONJA – Omnibus / skupna izložba jednog umjetnika

Umjetnički paviljon u Zagrebu unazad deset godina pokrenuo je ciklus “Ambijentalne izložbe suvremenih hrvatskih umjetnika za Umjetnički paviljon”. Riječ je o ciklusu koji je doživio izvrsnu recepciju struke i publike, koji se pokazao dobrim okvirom za predstavljanje recentne produkcije suvremenih hrvatskih umjetnika. Koliko je važan i kvalitetan ciklus, odnosno koliko je sjajnih izložbi održano u okviru ciklusa, govori i podatak da je nekolicina umjetnika / izložbi dobila nagrade za izložbe iz ovoga ciklusa. Primjerice, 2016. Zoltan Novak, ili prije toga Zlatan Vrkljan.

Ove godine u okviru ciklusa predstavljamo etabliranog slikara srednje generacije Bojanu Šumonju (1960.). Šumonja je diplomirao na Likovnoj akademiji u Veneciji, u klasi prof. Tramnontina. U svojoj bogatoj karijeri priredio je velik broj izložbi u zemlji i inozemstvu. Bit će to prvo Šumonjino predstavljanje u Umjetničkom paviljonu.

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29.10.1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na Accademia di Belle Arti di Venezia, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine.

Jedan je od osnivača Hrvatskog Društva likovnih umjetnika Istre. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987. Bio je član Vijeća za vizualnu umjetnost grada Pule, Istarske županije i Vijeća za vizualnu umjetnost pri Ministarstvu kulture RH. Jedan je od autora Istarske kulturne strategije. Član je HDLU Istre (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli.

Izlagao je na preko 200 skupnih i 100-tinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Predstavljao je Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim projektima i izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. 2007. u izdanju HDLU-a Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić. Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama.