ANTE RAŠIĆ: Umjetnost je lijepa

Izložbeni projekt Ante Rašića (r. 1953.) dio je ciklusa site-specific instalacija ambijentalnog karaktera kojima Umjetnički paviljon u Zagrebu na medijski inovativan način nastoji predstaviti rad istaknutih hrvatskih umjetnika srednjeg i mlađeg naraštaja.

Ante Rašić, jedan od najznačajnijih predstavnika kiparske generacije stasale koncem sedamdesetih, a značajna dionica njegovog opusa vezana je uz skulpturu koja je prepoznata kao posebna vrijednost u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, za što je dobitnik brojnih relevantnih nagrada.

Izložbeni projekt «Umjetnost je lijepa» Rašićev je dosad najveći i najkompleksniji site-specific koncept ambijentalnog karaktera kojeg čini pet radova, a u kojem se s kritičkim odmakom na specifičan način isprepleću različita iskustva i sadržaji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U izložbenom prostoru Umjetničkog paviljona prezentirana su četiri rada. Prvi rad je ambijentalna grafičko-kiparska instalacija pod nazivom Historicistički kabinet čuda s gigantiziranom devetmetarskom skulpturom Hrvatskog Apoksiomena optočenom s 300 mobilnih zrcala, što s refleksijama svjetla i arhitektonsko-grafičkim akcentima stvara labirintičnu sliku blještavila historicističkog ambijenta te naglašava sjaj „estetike reprezentativnog“ kao tematske okosnice cijeloga projekta. Slijede radovi Ovalna skulptura, kiparska instalacija s elementom zvuka, zatim, slikarska intervencija Umjetnost je lijepa kao oprostorena „slika“ s performativnim obilježjima pod geslom: nemogućnost slike mogućnost je ambijenta te site specific instalacija Ja-ja. Peti rad, skulptura Na rubu dio je izložbenog projekta koji je dislociran i bit će postavljen u urbanom prostoru u vidu kiparske intervencije.

U cjelini gledano, ovaj najnoviji Rašićev projekt ne samo da s određenim kritičkim odmakom parafrazira iskustvo i opću sliku suvremene umjetnosti kao procesa „proizvodnje estetičkog učinka“ (Y. Michaud), već na specifičan i suveren način etablira vlastita medijska iskustva i znanja koja ga promoviraju u jednog od najizražajnijih umjetnika postmoderne prakse.

Više o procesu nastanka radova Rašićevog izložbenog projekta na www.facebook.com/artisbeautiful i www.umjetnostjelijepa.com, a fotografije instalacija u izložbenom prostoru i urbanom prostoru u sklopu ovog izložbenog projekta pogledajte na https://www.flickr.com/photos/artisbeautifulrasic/sets/

FOTOGALERIJA – Rađanje Rašićevog Giganta za Kabinet čuda i njegov dolazak u izložbeni prostor Umjetničkog paviljona.