Izložba Zlatana Vehabovića – objava za novinare

U Zagrebu, 11. srpnja 2018.
I Z L O Ž B A
ZLATAN VEHABOVIĆ – TAMNO BIJELA ZEMLJA
19. 7. 2018. – 2. 9. 2018.
Umjetnički paviljon u Zagrebu
Trg kralja Tomislava 22
____________________________________

Poštovane kolegice i kolege novinari,

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Tamno bijela zemlja Zlatana Vehabovića, jednoga od ponajboljih suvremenih hrvatskih slikara mlađe generacije.

Riječ je o projektu realiziranom unutar ciklusa site-specific izložbi, odnosno izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika rađenih namjenski za prostor Umjetničkog paviljona, koji je pokrenut unazad desetak godina, a imao je izvrsnu recepciju od strane struke, medija i publike.

Ciklus Zlatana Vehabovića koji će biti predstavljen u Umjetničkom paviljonu rezultat je sudjelovanja autora u ekspediciji na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnoga arktičkog mora uz obale otoka Svalbard. Pet tjedana intenzivnog boravka na jedrenjaku u jesen 2016. godine sastojalo se od plovidbe, redovnih iskrcavanja u nenaseljena priobalna područja golemog arhipelaga, aktivnog planinskog pješačenja te obilaska nastanjenih i napuštenih boravišta te manjih gradova regije, a cijelo iskustvo umjetnik je dokumentirao džepnim fotoaparatom. Po povratku u atelijer u Zagrebu, iscrpnim revidiranjem umjetnik je podijelio snimljeni materijal u četiri tematske skupine, djelomično samonametnute prirodom podneblja, a dijelom specifičnim osobnim interesima (ekspedicija, pejzaž, povijest / politika regije i ekološka dimenzija umjetnikovog iskustva). Putem kolažiranja te superimpozije različitih dijelova snimljene dokumentacije nastalo je 30 predložaka koji su poslužili za kompoziciju 21 slike koje će kao krajnji produkt ovoga projekta biti izložene u Umjetničkom paviljonu.

Izložba se u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvara u četvrtak, 19. srpnja 2018. u 20 sati, a ostaje otvorena do 2. rujna 2018. godine. Glavni kustos izložbe je ugledni hrvatski likovni kritičar i kustos Branko Franceschi.

Za vrijeme trajanja izložbe Umjetnički paviljon bit će otvoren za posjetitelje prema redovnom radnom vremenu, od utorka do petka od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.

Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona