Zagreb, 20. 7. 2022.

MEDIJSKA OBAVIJEST

NOVA IZLOŽBA IZ CIKLUSA
Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona

Ida Blažičko: Prostranstvo / Vastness

22. 7. 2022. – 4. 9. 2022.

Poštovane kolegice i kolege novinari,

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da se od petka, 22.7.2022. ispred Umjetničkog paviljona može razgledati ambijentalno-tekstilna instalacija Prostranstvo renomirane hrvatske suvremene umjetnice Ide Blažičko. Riječ je o trećoj izložbi iz ovogodišnjeg ciklusa Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona, koji se uspješno održava već drugu godinu za redom.

Nastavno na dosadašnje promišljanje i stvaranje autorice, rad Prostranstvo obuhvaća cijeli javni prostor ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu i transformira ga višedijelnim tekstilnim skulpturama monumentalnih dimenzija, nježno napetim u prostoru. Skulpture se poput prirodne oaze organično nadovezuju na Umjetnički paviljon, pritom stvarajući intimnu zonu – prostor kontemplacije.

Protežući se kroz živu jezgru javnog prostora, nježne i prozračne skulpture otporne na atmosferilije konstantno se mijenjaju potaknute vjetrom i svjetlosnim efektima. Na taj način stvaraju se različite zone, koje potiču na kretanje kroz prostor i omogućuju posjetiteljima istraživanje kiparskih formi. Jednostavne, čiste i prozračne skulpture predstavljaju kinetičke intervencije u prostoru i svojevrsni su modulatori okoline u koju se smiještaju. Ova umjetnička intervencija prodire u samo tkivo grada i oživljava gradski prostor.

Autorica Ciklusa je Jasminka Poklečki Stošić, a kustosica izložbe je Aneta Barišić.

Dodatne informacije, kao i fotografije rada, mogu se zatražiti putem info@umjetnicki-paviljon.hr.

Srdačan pozdrav,

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona u Zagrebu
www.umjetnicki-paviljon.hr
info@umjetnicki-paviljon.hr

BIOGRAFIJA UMJETNICE
Ida Blažičko (1985., Zagreb) diplomirala je 2007. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi red. prof. art. Stjepana Gračana. Na poslijediplomskom doktorskom studiju Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala je na temu „Održiva javna umjetnost: ponovno stvaranje urbanog okoliša“. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016. godine je doktorirala na temu „Biomimetika u službi umjetnosti“ pod mentorstvom red. prof. art. Slavomira Drinkovića. Od 2010. do danas predaje na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i Odsjeku umjetničke instalacije u pejzažu. Godine 2016. izabrana je za umjetničku suradnicu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2019. za docenticu. Postavila je tri monumentalne skulpture od čelika u javnim prostorima – Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, Italija, 2017.), Vjetar II (Nacionalni park močvara Xixi, Hangzhou, 2012.) i Vjetar (Galerija Changfeng Visual Arts, Šangaj, 2011.). Od 2005. godine do danas priredila je 30 samostalnih izložbi, a sudjelovala je na više od 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je brojne nagrade. Od 2014. godine članica je Upravnog odbora strukovne udruge Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), a od 2019. dopredsjednica