HOMMAGE À NASTA ROJC

Palais Porcia, Herrengasse 23, 1010 Wien-Innere Stadt, Austria

Nakon velikog uspjeha kritičke retrospektivne izložbe Naste Rojc, održane 2014. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a potom u Gradskom muzeju Varaždin i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, 50-ak djela velike hrvatske slikarice moći će se razgledati i u Austriji u izložbenom prostoru Palače Porcia u Beču.

 

Nakon što je prve poduke iz slikarstva primila u Zagrebu od Otona Ivekovića, Nasta Rojc (Bjelovar, 1883. – Zagreb, 1964.) nastavila je školovanje upravo kao bečka studentica. Naime, od 1902. godine studira slikarstvo na Kunstschule fur Frauen und Madchen, gdje su joj profesori slikar Ludwig Michalek, kipar Otto König te pripadnik bečke secesije, također slikar, Hans Tichy. Nasta Rojc u Beču pohađa slikanje akta, portreta, pejzaža, mrtve prirode, anatomije, perspektive, bakroreza, drvoreza, te fotoškolu u Köllnerhofgasse. U Prateru dobiva i poduke iz slikarstva od Tine Blau-Lang. Školovanje nastavlja na Frauen Academie u Münchenu, prvo kod profesora Heinricha Knirra, a kasnije u Heimanovoj školi, međutim već 1908. se ponovno vraća u Beč, u klasu kiparskog modeliranja kod profesora Kaufungena. Izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, među ostalima i na izložbi Kollektiv Austellung Kroatische Frauenkunst, održanoj u Beču, gdje izlaže 59 slika. Tijekom života zastupa ideju o ravnopravnosti “muškog” i “ženskog” slikarstva te pokreće osnivanje Kluba likovnih umjetnica (Prva izložba Kluba likovnih umjetnica održana je u Umjetničkom paviljonu 1928. godine).

Izložba u Palači Porcia u Beču obuhvatit će ponajbolja djela Naste Rojc nastala u razdoblju od 1902. do 1949. godine, prema stručnom odabiru autorice izložbe Jasminke Poklečki Stošić, ravnateljice Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Djela za izložbu posuđena su iz fundusa Moderne galerije, Zagreb, Gradskog muzeja Bjelovar, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Zbirke Kovačić-Mihočinec, Zagreb, Zbirke hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću u vlasništvu Grada Zagreba i privatnih zbirki, a riječ je o radovima izloženim na izložbi u Umjetničkom paviljonu.

Termin održavanja izložbe u Beču je od 30.03.2017. do 27.04.2017. godine. Izložba se održava u sklopu manifestacije Godina hrvatske kulture u Austriji, a cilj joj je pridonijeti popularizaciji hrvatske umjetnosti, kao i same umjetnice, u inozemstvu.

Više o Palais Porcia na ENG
Više o Palais Porcia na NJEM
Heiner Wesemann o izložbi

Pokrovitelji