Božena Končić Badurina: Za sve oči podjednako. Radionica socijalno osjetljivog crteža

Centar mladih Ribnjak, Zagreb

Božena Končić Badurina: Za sve oči podjednako. Radionica socijalno osjetljivog crteža
Božena Končić Badurina: Za sve oči podjednako. Radionica socijalno osjetljivog crteža - polaznici radionice u radu
Božena Končić Badurina: Za sve oči podjednako. Radionica socijalno osjetljivog crteža - polaznici radionice u radu
Božena Končić Badurina: Za sve oči podjednako. Radionica socijalno osjetljivog crteža - rad u tehnici olovke koji prikazuje petero ljudi od struka na gore.
Božena Končić Badurina: Za sve oči podjednako. Radionica socijalno osjetljivog crteža - polaznici radionice u radu
Božena Končić Badurina: Za sve oči podjednako. Radionica socijalno osjetljivog crteža - polaznici radionice u radu

Vrijeme održavanja radionice: 13-20h (uz pauzu: 16-17h)


Na radionici naziva “Za sve oči podjednako” obnovit će se sjećanje na povijest izlaganja socijalnoangažirane umjetnosti u Umjetničkom paviljonu između dva svjetska rata gdje su 1930ih godina održane velike samostalne izložbe Georgea Grosza, Käthe Kollwitz te nekoliko najvažnijih izložbi Udruženja umjetnika Zemlja. Polazište radionice bit će radovi ovih umjetnika koji su progovarali o gorućim društvenim problemima svojega vremena i jasno uvijek stajali na strani obespravljenih ideprivilegiranih slojeva tadašnjeg društva. Koristeći jednostavan linijski crtež nastojali su stvoriti likovni jezik koji je, prema riječima Krste Hegedušića, “čitljiv za sve oči podjednako bez obzira na nivo kulturno-estetskog razvoja” te “razumljiv narodnim masama u najširem smislu”. Odabrani crteži i grafike sa spomenutih izložbi u Umjetničkom paviljonu bit će podloga za usporedbu s današnjim trenutkom, poticaj za prepoznavanje prikrivenih i razmatranje očiglednih nejednakosti aktualnih društvenih odnosa, a istovremeno i inspiracija za to da isprobamo načine na koje crtež danas možemo koristiti kao alat za pričanje priča i medij za komunikaciju sa širokom publikom.

Radionica je namijenjena studenticama i studentima likovnih akademija, studenticama i studentima dizajna, mladim umjetnicama i umjetnicima i svima zainteresiranima koji imaju osnovna crtačka znanja.

Radionica je besplatna, potreban crtaći pribor osiguran. Prijave se zaprimaju na [email protected] do ponedjeljka 11.12.2023. ili do popunjenja slobodnih mjesta.

Radionica “Za sve oči podjednako” dio je programa Slučaj Paviljon, sekvence #7 unutar 12.5 sekvenci za 125 godina Umjetničkog paviljona kojim obilježavamo 125 godina djelovanja i postojanja Umjetničkog paviljona. Slučaj Paviljon uspostavlja koordinate brige i mapira nove vizije za prostor Umjetničkog paviljona kroz alate umjetničkog istraživanja i produkcije, propituje arhitektonsku formu, istražuje mjesta kolektivne identifikacije te mogućnosti novih i starih imaginarija Paviljona. Senzorni, afektivni podaci, registri emocija, gradnja novog znanja, razbijanje monolitnih kolektivnih predodžbi u programskom su fokusu.

Fotografija: Vanja Babić

Božena Končić Badurina rođena je u Zagrebu 1967. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1995. njemački i ruski jezik i književnost. Diplomirala je također na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. u klasi prof. M. Šuteja. Članica je HDLU-a i HZSU-a. U svojem umjetničkom radu koristi i kombinira različite medije s naglaskom na crtežu, grafici, tekstu i performansu. U posljednjih desetak godina organizirala je niz performativnih situacija koje često uključuju publiku te izokreću uobičajene uloge između izvođača i gledatelja u prostoru izvedbe. U svojim site-specific radovima osobitu pažnju posvećuje mreži odnosa koji nastaju između korisnika/stanara određenih prostora i njihovih fizičkih, arhitektonskih i povijesnih obilježja. Recentno je ostvarila zapažena umjetnička istraživanja i izložbe: Jadrankin prvi život, Blok (Zagreb, 2023.), Mala zbirka glasova, u sklopu izložbene serije Okidači, MSU, (Zagreb, 2023.). Za svoj rad dobila je više nagrada: Nagrada publike 24. salona mladih (Zagreb, 1996.); Nagrada Zagrebačke banke za diplomski rad na ALU Zagreb (Zagreb, 1996.); Nagrada HDLU-a za najbolju izložbu (Zagreb, 2007.); Zlatna medalja za korištenje prostora u izvedbi (za projekt Neopipljivo hrvatske izložbe) na 13. Praškom kvadrijenalu scenografije i kazališnog oblikovanja prostora (2015.); Treća nagrada na 49. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva (Vrbovec, 2017.). Živi i radi u Zagrebu kao slobodna umjetnica.