Dan Umjetničkog paviljona

Poštovane kolegice i kolege iz medija,

 

S veseljem Vas obavještavamo da jedan od najljepših zagrebačkih donjogradskih ambijenata, Umjetnički paviljon u Zagrebu, ovu nedjelju, 15. prosinca, slavi svoj 121. rođendan, i molimo Vas da ove informacije podijelite sa svojim slušateljima, gledateljima i čitateljima.

Zahvaljujući jednom od najznačajnijih i najistaknutijih hrvatskih slikara, Vlahi Bukovcu, Umjetnički paviljon danas je prepoznatljiva vizura grada Zagreb. Rijetko je poznata informacija da je Umjetnički paviljon među prvim montažnim objektima u Europi s obzirom da je montažna konstrukcija po završetku Milenijske izložbe krajem 19. stoljeća dopremljena iz Budimpešte u Zagreb. Ubrzo nakon toga je raspisan je i natječaj za podizanje zagrebačkog Umjetničkog paviljona. Najbolje rješenje ponudili su bečki arhitekti Hellmer i Fellner, dok su za izgradnju izabrani zagrebački graditelji Honigsberg i Deutch. Sama izgradnja Umjetničkog paviljona bila je pod nadzorom gradskog inženjera Milana Lenucija. Po njemu je nazvana i urbanistička cjelina koja se sastoji od niza trgova i perivoja u Donjem gradu Zagreba, a obuhvaća i Trg kralja Tomislava, gdje se Umjetnički paviljon nalazi. Tijekom dvije godine – 1897. i 1898. dovršena je zgrada Umjetničkoga paviljona da bi se svečano otvorila 15. prosinca 1898. reprezentativnom izložbom Hrvatskog salona.

Obilježavajući ovu značajnu obljetnicu posjetiteljima izložbe najslavnijeg američkog kipara 20. stoljeća, Alexandera Caldera, priredili smo razne pogodnosti ovu nedjelju na Paviljonov rođendan:

– snizili smo cijenu obiteljske ulaznice (15.12.2019.)

– sav suvenirski program je, također, snižen (15.12.2019.)

– za 50% smo snizili cijenu kataloga izložbe Alexandera Caldera (15.12.2019.)

– u tijeku je i vikend akcija (petak, subota i nedjelja) sniženja velikog broja kataloga iz edicije Umjetničkog paviljona

Pozivamo građane da iskoriste ove pogodnosti i obavještavamo građanstvo da je izložba otvorena još samo do 5. siječnja 2020. godine

 

 

Odnosi s javnošću Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Trg kralja Tomislava 22

HR – 10 000 Zagreb

T (01) 484-10-70; F (01) 4876-487

E sanja@umjetnicki-paviljon.hr; aneta@umjetnickipaviljon.hr

W www.umjetnicki-paviljon.hr

F www.facebook.com/umjetnickipaviljonuzagrebu