Dan Umjetničkog paviljona 2012. - Steve McCurry

Dan Paviljona – 15. prosinac

Umjetnički paviljon u Zagrebu u subotu 15. prosinca obilježava 114 godina i ulazi 115-tu godinu svog djelovanja.

Trenutno je u Paviljonu izložba „South Southeast, Život u slikama“ čuvenog američkog fotografa Stevea McCurrya, autora Afganistanske djevojke jedne od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija, stoga pozivamo posjetitelje da iskoriste subotu i na Dan Umjetničkog paviljona posjete izložbu.

Pripremili smo brojna iznenađenja i nagradne igre, a uz svaku kupljenu ulaznicu poklanjamo prigodan poklon.

Najsretniji posjetitelj osvaja Godišnju besplatnu ulaznicu za dvije osobe na sve izložbe u Umjetničkom paviljonu tijekom 2013. godine.

Uvijek tražene publikacije, plakati i katalozi prethodnih izložbi moći će se nabaviti po posebnim prigodnim cijenama.

Izložba i kava

Povodom Dana Paviljona u subodu 15. prosinca, Umjetnički paviljon u Zagrebu i Hotel Palace pozivaju na “Izložbu i kavu”.

Sve posjetitelje koji uz posjet izložbi planiraju i druženje s prijateljima “na kavi” pozivamo da posjet Paviljonu završe u kavani Hotela Palace. Za goste s ulaznicom s izložbe Stevea McCurrya sve vrste kave i drugih toplih napitaka, kao i poznate slastice iz Palaceove kuhinje, posluživati će se također po prigodnim cijenama.

Važna novost

Od sad kroz izložbe u Umjetničkom paviljonu vodi vas besplatan audio-vizualni vodič Smart Guide, zato ponesite svoje smartphone.

Obljetnička godina 2013.

Kao obljetnička, godina 2013. će u Umjetničkom paviljonu biti posebno obilježena. Prije svega ekskluzivnim izložbenim multimedijalnim projektom povodom završetka obnove i restauracije Paviljona, a zatim i zanimljivim programom iz kojeg izdvajamo dvije velike studijske izložbe: Praška četvorica (Z. Maković), i Pariz – Zagreb (I. Zidić). U pripremi je još nekoliko izložbi koje se jednostavno ne će smjeti propustiti.

Budući da su opsežni restauratorski radovi i obnova pročelja zgrade pred dovršetkom, Umjetnički paviljon će napokon, potpuno obnovljen, zasjati u punom sjaju.

Umjetnički paviljon u Zagrebu 1898. – 2012.

Umjetnički paviljon u Zagrebu najstariji izložbeni prostor na slavenskom jugu 15. prosinca obilježava svoj dan, kao sjećanje na povijesni datum 15. prosinca 1898 kada je paviljon svečano otvoren izložbom Hrvatskog salona. Od tada kroz 114 godina postojanja Paviljon, kao jedan od simbola Zagreba bio je ključno mjesto kontinuiranog održavanja najznačajnijih samostalnih i skupnih izložbi, hrvatskih umjetnika (Proljetni salon, Zemlja, Grupa trojice) i velikih imena iz inozemstva (Grosz, Moore, Rodin, Kollwitz, Warhol, Rotella). Mnoge su izložbe pojedinaca obilježile vrijeme u kome su bilo postavljene, postavši međaši u razvoju moderne hrvatske umjetnosti. Danas je Paviljon uz studiozno predstavljanje nacionalne umjetničke baštine inovirao svoj program izložbama suvremenih umjetnika mlađe i srednje generacije u ciklusu site specific instalacija (slikarskih, kiparskih, video) ambijentalnog karaktera. Prije svega zahvaljujući i kapitalnim projektima obnove povijesnog zdanja, te modernizaciji tehničke infrastrukture kojom su stvorene mogućnosti prezentacije i najzahtjevnijih izložbenih projekata suvremene produkcije.