Dvije izložbe u organizaciji Umjetničkog paviljona od srpnja gostuju u Italiji

U srpnju se u tršćanskom CIVICO MUSEO REVOLTELLA  i milanskom muzeju  GALERIIA D´ARTE MODERNAotvaraju dvije izložbe koje će u organizaciji Umjetničkog pavilljona inozemnoj publici predstaviti hrvatske umjetnike. U Civico museo Revoltella od 5. srpnja do 9. listopada bit će postavljena izložba Novo hrvatsko slikarstvo između figuracije i apstrakcije na kojoj će se predstaviti 20 ponajboljih hrvatskih suvremenih umjetnika i umjetnica srednje generacije. Nedugo potom u Milanu će od 13. srpnja do 21. kolovoza publici biti dostupna retrospektivna izložba Emanuela Vidovića, jednog od naših najznamenitijih slikara.

Obnova Umjetničkog Paviljona – objave u medijima

Objave o obnovi Umjetničkog paviljona u tiskovinama.

Izložba Vitra Drinkovića – Emoticoin – objave u medijima

Poziv na otvorenje izložbe Vitra Drinkovića – Emoticoin

U srijedu 20. travnja 2022. u 19 sati na platou ispred Umjetničkog paviljona održat će se otvorenje izložbe Vitra Drinkovića “Emoticoin” u sklopu ciklusa “Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona”. Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti i tehnologije da nam se pridruže.

Najava izložbe Vitra Drinkovića – Emoticoin

Javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja / ravnateljice Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Na temelju članka 39., 40. i 41. Zakona o ustanovama („Narodne novine” br.76/93., 29/97., 47/99., 35/08 i 127/19), članka 26. stavka 3. i 7. Zakona o muzejima („Narodne novine” br. 61/18 i 98/19), članka 32. Statuta Umjetničkog paviljona u Zagrebu od 05.12.2018.,Odluka o izmjenama i dopunama Statuta od 29.04.2020. i 23.11.2021., te Odluke Upravnog vijeća od 05.04.2022. godine, Upravno vijeće Umjetničkog paviljona u Zagrebu raspisuje

JAVNI NATJEČAJ
ZA IZBOR I IMENOVANJE RAVNATELJA/RAVNATELJICE UMJETNIČKOG PAVILJONA U ZAGREBU

Rok za podnošenje prijave je 30 (trideset) dana od dana objave natječaja na mrežnim stranicama Umjetničkog paviljona u Zagrebu i u „Narodnim novinama” (od 15. travnja 2022.)

Poveznica na objavljeni natječaj u  Narodnim novinama br. 46/2022

Poveznica na objavljeni natječaj na mrežnim stranicama Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Isječci iz video instalacije Jelen Lovrec 1

Jelena Lovrec – Eggo

IZLOŽBA EGGO JELENE LOVREC
ZA VIRTUALNU GALERIJU UMJETNIČKOG PAVILJONA

Umjetnost kuhanja ili umjetnička kuhinja

Izložba Eggo multimedijalne umjetnice Jelene Lovrec prvo je predstavljanje u okviru drugoga po redu ciklusa izložbi obuhvaćenih zajedničkim nazivnikom ciklusa Work in progress unutar Virtualne galerije Umjetničkog paviljona. Estetički, izložba se nadovezuje na gastronomiju kao odnedavno izrazito popularnu tematiku ne samo zapadnog kulturnog kruga, već i univerzalne društvene svakidašnjice. U naravi, rad Eggo dio je šireg umjetničkog istraživanja Jelene Lovrec. Znakovito, ono nosi naziv tradicionalnoga balkanskog jela Musaka, određujući time projekt geografski i društveno. Tri osnovne živežne namirnice potrebne za spravljanje ovoga jela otkrivene su kroz naslove pojedinih segmenata projekta – Eggo, Hot potato i Meat me. Navedene namirnice poslužile su kao polazišna točka za razradu koncepcije projekta pripreme sveska od triju istoimenih kuharica. Jajima, krumpiru i mesu dodijeljena je uloga metaforičkog prikaza aktualnog stanja općeg kulturnog, političkog i društvenog složenca. U tom smislu, sudionici prve dionice projekta su umjetnici, dok je autorica u kasnijim etapama predvidjela uključivanje migranta i umirovljenika, u cijelosti time skrećući pozornost na marginalne skupine društva.

Kroz odabir namirnice za početnu dionicu projekta Musaka Jelena Lovrec referira se na stihove iz proslavljene reklamne pjesme proizvođača jaja Agrokoka iz 1968. godine: „Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!”. Navedena sintagma na našim je prostorima zasigurno pridonijela svakodnevnoj konzumaciji ove namirnice, općeprihvaćenoj u kontekstu značajnog doprinosa cjelokupnom zdravlju pojedinca. Autorica prenosi spomenuti slogan i konotacije koje se uz njega vežu na tzv. kulturno zdravlje, promičući redovitu konzumaciju umjetnosti kao jedan od najvažnijih čimbenika u procesu formiranja zdravijeg, snažnijeg i otpornijeg društva u kojem živimo. Tematizirajući prvi od triju glavnih dnevnih obroka, rad Eggo simbolički poziva na konzumaciju umjetnosti što ranije u tijeku dana.

Premda je u svojoj finalnoj etapi zamišljen u tradicionalnom i u posljednje vrijeme popularnom formatu kuharice, sastavljene od 365 recepata od jednog jajeta, u ovome trenutku integralni dio   rada u nastajanju Eggo čine dokumentarni materijali. Koristeći medij videa, umjetnica bilježi pripremanje jela objedinjenih oko teme, tj. namirnice zadane naslovom djela. U statusu aktivnih sudionika ovog umjetničkog istraživanja, brojni suvremeni hrvatski umjetnici (Neven Bilić, Vojin Hraste, Ivan Tudek, Đorđe Jandrić, Boris Greiner, Kata Mijatović, Igor Ruf, Goran Škofić, Neli Ružić, Vedran Perkov, Bojan Krištofić, Vanja Babić, Ivana Pipal, Lana Stojićević i drugi) u vlastitoj kuhinji autorici pripremaju svoja jela koja potom zajedno doručkuju. Prozaični čin spravljanja obroka tako je ovom izložbom doveden u poziciju performativnog umjetničkog stvaralaštva u službi glasa nedostatno društveno podržane domaće suvremene umjetničke zajednice. Forma provedbe projekta potvrđuje participativni karakter rada karakterističan za opus Jelene Lovrec, kao i sklonost autorice ostvarivanju neposredne komunikacije sa sudionicima istraživanja, istovremeno sugerirajući pojavnost intimizma u njezinom izrazu.

Prva inačica rada, sastavljena od više od dvadeset recepata, predstavljena je 2021. godine na izložbi finalista Nagrade Radoslav Putar u Salonu Galić u Splitu. Demonstrirajući mogućnost uspješnog funkcioniranja rada kao samostalnog performansa, autorica je tom prilikom unutar izložbenog prostora galerije postavila mobilnu kuhinju kako bi splitski umjetnici za vrijeme trajanja izložbe u njoj mogli pripremiti svoja jela od jednog jajeta. Budući da je potres oštetio izložbeni prostor Umjetničkog paviljona u Zagrebu, onemogućeno je multimedijalno izlaganje autorice pa je stoga izložba u cijelosti izmještena na mrežne stranice galerije. U virtualnom formatu, izložba nam donosi dopunjenu i nanovo montiranu inačicu video rada, koji trenutno uključuje oko pedeset recepata, pritom ističući njegovu postupnu evoluciju i procesualni karakter.

 

Autorica predgovora: Aneta Barišić

Pristupite virtualnoj izložbi klikom na fotografiju:

Popis izložbi

Samostalne izložbe

2021. Until Tomorrow/Do sutra, Galerija Kranjčar, Zagreb
2020. Želim bit’ k’o Berber vol.3, Galerija Matice hrvatske, Zagreb
2020. Žeim bit’ k’o Berber vol.2, Galerija APURI, Rijeka
2019. Izložba Godine, Galerija Kranjčar, Zagreb
2019. Deveti Život, Salon Izidor Kršnjavi, Zagreb
2018. Mein Kulturkampf, Landeshauptstadt, Düsseldorf
2017. Kotlovina, Galerija AŽ, Zagreb
2017. ‘Ko te šiša, Galerija Šira, Zagreb
2016. Still Life/Still Alive, Galerija SC, Zagreb
2015. In English please! Galerija Vladimir Filakovac, Zagreb
2014. Švedski stol, Galerija Zlati Ajngel, Varaždin
2013. O znanju, neznanju i ostalim tvrdokornostima, Galerija Inkubator, Zagreb

 

Grupne izložbe (odabir)

2021. Save the Date, Galerija Umjetnina, Split
2021. Almissa Open Art Festival, Omiš
2021. Nagrada Radoslav Putar, Salon Galić, Split
2021. Performing Ilica, HDLU, Zagreb
2018. Okoliš sjećanja, Galerija 90-60-90, Pogon jedinstvo, Zagreb
2018. 34. Salon mladih – Panoptikon, HDLU, Zagreb
2017. Graphics open 2, Hungarian Academy of Fine Art, Budimpešta
2016. 33. Salon mladih – Troškovnik, HDLU, Zagreb
2015. T-HT nagrada@msu.hr, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
2014. ESSL ART AWARD – VIG Special Invitation, Junge Kunst aus CEE, Beč
2014. Erste Fragmenti X, HDLU, Zagreb
2013. ESSL ART AWARD CEE, Essl Museum, Beč
2013. ESSL ART AWARD CEE, MSU, Zagreb

Biografija

Jelena Lovrec (1989., Zagreb) multimedijalna je umjetnica koja radi u mediju dokumentarne fotografije, videa, instalacije, performansa i knjige. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2014. godine, grafički smjer. Samostalno izlaže od 2013. godine, a do danas je ostvarila više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Finalistica je Nagrade Radoslav Putar (2021.) i dobitnica raznih nagrada i priznanja, od kojih se ističu Nagrada za najboljeg mladog umjetnika, HDLU (2019.), Nagrada Galerije Kranjčar, 34. Salon mladih ‘Panoptikon’, HDLU (2018.), Posebna pohvala, 33. Salon mladih ‘Troškovnik’, HDLU (2016.), Nagrada VIG – Junge Kunst aus CEE, MSU Zagreb (2013.) i Glavna nagrada Essl Art Award CEE, MSU Zagreb (2013.). Članica je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Više o umjetnici: https://jelenalovrec.com/

Otvorena izložba Iris Lobaš Kukavičić

Otvorenje izložbe Iris Lobaš Kukavičić

Intervjui s ravnateljicom Jasminkom Poklečki Stošić u tiskovinama

Intervjui s ravnateljicom Jasminkom Poklečki Stošić u tiskovinama